O-festivalen på Raufoss i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

ÅPENT BREV TIL O-NORGE

Denne e-posten er sendt til alle kretsledere og klubbledere innenfor orientering i Norge:

O-instruksjon på Årvoll høsten 2017. Foto: Hans L. Werp.

ORIENTERING 2018 - SETT FRA MORFARS STÅSTED

«Morfar» har i løpet av kort tid blitt et begrep i norsk idrett. Når Johannes Høsflot Klæbo sanker world-cupseire i Mellom-Europa, spiser morfar Kåre Høsflot hjemmebakt brød med brunost fra «Gerhardsen-matpakka» på kretsmesterskap i Rindal.

Blodslitet, utsnitt som viser en av sommerfuglene som var innlagt i løpet. Kart: Fredrikstad SK.

TERNINGKAST BLODSLITET

Den ene toppkarakteren etter den andre har vært delt ut i OPN.no's mange runder med vurdering av orienteringsløp og andre konkurranser i inn- og utland denne sesongen. Spenningen nå er knyttet til om også det nasjonale flaggskipet i Fredrikstad, Blodslitet, ville klare den samme prestasjonen!

post_05

FAMILIEMESTERSKAP GJENNOM 41 ÅR

Skogens idrett som fast følgesvenn når familiens beste skal kåres.

Nattugla. Kart: Ringerike Orienteringslag.

TERNINGKAST NATTUGLA - LØP 2

Det er mørkt, regntunge skyer henger over skogen, spente deltakere prater ned sin egen form og helse, så smeller startskuddet, postjakta kan starte. Det er dette som er hverdagen ute i grunnfjellet utover høsten. OPN.no har tatt del i Nattugla.

Rondslitet. Kart: Rond Orienteringslag.

TERNINGKAST RONDSLITET

Vi gjør det raskt, enkelt, åpent, ærlig og tydelig når vi skal vurdere Rondslitet, for dette var veldig bra også i år, men samtidig klarer vi ikke å undre oss over sentralleddets smålighet og deres fravær av å tenke sportens beste i en helhet.

Omslaget til O-boka 2017, utgitt av Erik Borg og Vidar Benjaminsen.

O-BOKA 2017 ER KLAR: – BLI MED PÅ INNSIDEN AV LANDETS TETTESTE O-MILJØ

Det er mange gla’historier, bilder og kart fra hele Norge. Vi er stolte av å dokumentere dette år etter år, sier Vidar Benjaminsen som sammen med Erik Borg har stått for både de 14 første og den 15. utgaven av O-boka.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

SNUSKEKOMPETANSE

– Å arrangere nok en kompetansehelg uten å ta tak i det viktigste – det er skvalder, det er å kaste bort folks tid.

På Fløyen ved Bergen før sykkel-VM 2017 kom dit. Foto: Tor Lahlum.

REFLEKSJONER OM O-SPORTEN

Det er ett og et halvt år siden jeg først gang blandet meg inn i debatten på OPN.no. Siden da har jeg deltatt på ca. 50 løp, arrangert ett nærløp og ett kretsløp. Basert på dette gjør jeg meg følgende refleksjoner:

Deler av tetgruppa på vei ut fra start under Eggemomila 2017. Arrangørfoto: Ringerike Orienteringslag.

TERNINGKAST EGGEMOMILA

Kart inne i omtalen

Mild og god høstluft samt lettløpte og myke stier gjennom furumoen, dette var rammen for Eggemomila 2017, ett arrangement som viste at orienteringsløpere er gode arrangører også for andre idretter.

021

TERNINGKAST FINN SKEDSMOS MINNELØP

– Her har det ikke vært orienteringsløp på 49 år. Da hadde Grorud IL et kart her. Det var en entusiastisk veteran som opplyste dette til OPN.no's testløper under Finn Skedsmos minneløp, et av helgens grasrotarrangementer.

Kartutsnitt fra H17-løypa og testpilot i innløpet som viser noe av terrenget under Drammensløpet 2017. Foto: Kirsti Kringhaug / Kart: IF Sturla.

TERNINGKAST DRAMMENSLØPET

Skogens idrett har definitivt forlatt blindsporperioden med glitter og fjass, asfalt og betong. Vi får stadig bekreftet dette, ikke minst under Drammensløpet nylig, hvor samlingsplass var dratt godt inn på skau'n og løperne fikk servert en av Drammensmarkas indrefileter.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

150% AVGIFT - JA, DET ER SANT!

Kommentar av Knut-Anders Løken

NOF skal nå håndheve løpsavgiften etter noen prinsipper de tydeligvis har glemt å kommunisere ut. Det betyr at enkelte arrangører nå må betale en avgift på hele 150%, på frivillig dugnadsarbeid.

Etter nær 16 kilometer i kupert terreng på skogsveier og stier venter noen få meter med asfalt på vei inn mot målet ved Åsbygda skole i Ringerike og Buskerud. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TERNINGKAST MOSJØLØPET

Gjennom deltakelse i for eksempel terrengløp og turrenn på ski kan orienteringsløpere bygge kapasitet. Det meget tradisjonsrike Mosjøløpet over 16 km, hvorav de 11 første i motbakke er i så måte en fin mulighet. Lørdag gikk årets utgave med OPN.no i startfeltet.

01

TERNINGKAST KM AOOK - HULDERSPRINTEN

Sentrale krefter gjorde hva de maktet for å fjerne langdistansen fra kartet, de kreftene er forlengst borte, de listet seg ut døra, og den klassiske øvelsen i skogens idrett har slått kraftig tilbake – Hvilket vi fikk bekreftet enda engang da dyktige arrangører avholdt Huldersprinten med innlagt KM i helgen. 

Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TERNINGKAST HYTTEPLANTESTEN

Hytteplantesten innfridde i år igjen - Her har orienteringsidretten virkelig noe å lære om effektive løsninger.

01

TERNINGKAST: NIGHT HAWK RINGERIKE

Vi ble utfordret av 2 ting i forkant av Night Hawk - Da var det bare å si takk og amen, dette blir vi med på!

61

TERNINGKAST: HARALDS MINNELØP 2017

Alle idretter har sine minneløp, så også med o-sporten, ett av våre er Haralds Minneløp, der stilte nettavisen OPN.no til start.

53

TERNINGKAST: O-RINGEN VÄRMLAND 2017 – 3. ETAPPE

O-Ringen, aka 5-dagars, er som alltid en flott og inkluderende folkefest for hele O-bevegelsen. Nettavisen OPN.no tok med seg årets 3. etappe.