Harry Lagert - mye mer enn en nattcup

Harry Lagerts Nattcup er navnet på en serie bestående av fire nattløp som Nydalens Skiklub arrangerer på sjette året. Første løpet går allerede i kveld. Arrangementets navn vekket redaksjonens interesse. Vi tok kontakt med Sören Jonsson, cupens primus motor, for å finne ut mere. Lite ante vi om at dette var starten på et spennende dypdykk i o-historien, som skulle føre oss til Holmenkollen, NOF-posten og NM-gull.


OPN gjør oppmerksom på at denne artikkelen er todelt. Mennesket Harry Lagert og o-løpene Harry Lagerts Nattcup.
 

Fotomontasje: Nydalens Skiklub.
 
Mennesket og Nattcupen Harry Lagert
Med fare for å bli stemplet historieløs må jeg innrømme at jeg ikke var klar over at det faktisk befant seg et levende menneske bak navnet Harry Lagert. Sören Jonsson fortalte at Nattcupen var oppkalt etter en mann hvis navn Harry Lagert, videre at Harry Lagert var en profil i Nydalen, og at han i sin tid hadde satt bakkerekord i Holmenkollbakken. Da stod det klart for meg at dette ikke kunne bli noen sedvanlig forhåndsomtale av o-løp. Forhåndsomtalen av Harry Lagerts Nattcup deles derfor i to deler. 1. Mennesket Harry Lagert. 2. Nattcupen Harry Lagert.

Harry Lagert

Harry Lagert fyller 89 år om en snau måned, nærmere bestemt 16. oktober. På TV2.no leser jeg at han bodde i nabohuset til Nr. 19 (dere vet den serien på TV2 hvor fire par skulle pusse opp fire leiligheter på Grefsen i Oslo) frem til han var fire år. Samme sted leser jeg også at Harry Lagert var en habil idrettsmann før krigen. I 1939 vant han kombinert B i Nydalsrennet, og satte bakkerekord på 55 meter i Holmenkollen. OPN presiserer at selve rennet det året ble vunnet av svenske Sven Selånger med 62 meter, men rekorden var i Harry Lagerts eie en liten periode.

Et annet sted på nettet finner jeg diktet "Ved en sagadam", signert av Harry Lagert. Diktet starter slik:

Ved bredden av de svunne tider
duver bilder på en sky.
Med min Pegasus jeg rider
inn i barndommen på ny".


Lokalpatriot
Videre i min søken på nettet finner jeg dette på en side om historielag i Oslo:
"Det eldste rene historielaget i Oslo er Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen. Det ble stiftet høsten 1979 av den meget aktive lokalpatrioten og amatørhistorikeren Harry Lagert".

I tillegg finner jeg en rekke artikkler i Nydalens Skiklubs medlemsavis hvor Harry Lagert har ført pennen. Jeg er i ferd med å konkludere med at Harry Lagert er en lokalpatriot av de sjeldne, som i tillegg har gjort et stunt i Holmenkollbakken. Greit nok det, men så veldig mye med orientering har det jo ikke å gjøre. Jeg finner ut at jeg må endre søket mitt i Google fra "Harry Lagert" til "Harry Lagert orientering". Det er da det begynner.

Jeg får opp et treff med overskriften "Kart Løyper Team Løver". Klikker på linken og får opp spennende tekst av Hans L. Wærp fra O-NM i 1970. Jeg scroller nedover - og plutselig dukker dette interessante bildet opp (se under), med billedteksten:

"Åge Hadler kastet all forsiktighet over bord etter bommen på 8. post og her spurter han inn til nok et NM-gull i Hobøl 1970. Fotografen i regnfrakk er NOF-postens mangeårige redaktør, Harry Lagert fra Nydalen (jfr. Harry lagert nattcup)."
 

Åge Hadler løper inn til NM-gull i 1970. Harry Lagert i bakgrunn.
Foto: Hans L. Wærp.
 
Historieløs
Er det mulig tenker jeg. Harry Lagert har vært redaktør i NOF-posten i mange år, uten at jeg har hørt om mannen. Kan det være Werp som har bommet i sine skriverier, eller er jeg like historieløs som den yngre senioren jeg hørte om i våres. Mulig at historien hadde rent over for mange steiner til at den var korrekt når den kom meg for øret, men kort gjengitt var det noe slik som at den yngre senioren hadde blitt slått i et o-løp tidligere i år av en ukjent eldre kar. Den ukjente eldre karen het Rolf Vestre. Før jeg fortsetter er det kanskje riktig å fortelle for våre yngre lesere at NOF-posten er det som i dag heter Veivalg.

OPN ringer Harry Lagert
Dette må jeg til bunns i. Jeg leter opp telefonnummeret til Harry Lagert og slår de åtte sifrene. Jeg er spent på hva som venter meg i andre enden, da 88-åringer av naturlige årsaker kan være så mangt. Spenningen var ubegrunnet. Harry Lagert er en mann i full vigør.

Redaktøren Harry Lagert
- Ja, jeg var redaktør i NOF-posten i cirka 8 år, forteller Lagert. Siden han selv ga uttrykk for at han slet litt med å huske eksakte årstall valgte jeg å ringe o-kjennerne Hans L. Wærp og Svein Kvalheim. Kvalheim var ikke snauere enn at han sa vent litt. Etter toppen 10 sekunder var han tilbake med det første nummeret av NOF-posten. Nr. 1 - mai 1959. I det nummeret skrev NOF's formann Ludvig Steff-Pedersen at O-forbundet introduserer nytt medlemsblad, med Harry Lagert som redaktør. Kvalheim mente Lagert hadde vært redaktør gjennom hele 60-tallet. Deretter var det en kort periode med tredelt redaktøransvar i form av en redaksjonskomité. Selv var Kvalheim redaktør fra 1971 til 2002.

- I tillegg dekket jeg orientering i avisene Aftenposen og Nationen. - I dag står det ikke så mye orientering i avisene, men Erik Borg gjør en fin jobb, fortsetter Lagert. Her kunne Wærp bekrefte at det virkelig sto mye orientering i disse avisene på den tiden, og at Lagert hadde en skjønnlitterær tilnærming til sportsjournalistikken, slik som den gang var vanlig.

NM-gull til kona i 1950

Jeg spør Harry Lagert om hvordan han selv har gjort det i o-løypa. - Jeg var ikke noe særlig til o-løper. - Det var kombinert som var min idrett. - I 1939 vant jeg alle kombinertrennene i B-klassen, så kom krigen. - Min kone derimot, som nå har gått bort, vant O-NM i 1950, da het hun Bjørg Westerlund. OPN legger til at hun er en av ikke så altfor mange individuelle O-NM-vinnere i Nydalens Skiklub.

Ikke noe sprek til å dra ut
Harry Lagert sogner til Nordmarka og kanskje spesielt Lillomarka. Sistnevnte område er der hvor jeg selv tok mine første o-poster. I løpet av samtalen blir det derfor flere avsporinger i retning av Langsetløkka, Grefsenkollen, Linderudkollen, Solemskogen og ikke minst Sinober hvor Nydalshytta ligger. I vår rikholdige samtale kommer vi også innom en tur Lagert nylig har vært på med bil innover i Nordmarka. Noen bekjente med kjøretillatelse hadde tatt ham med. Det er da han nevner at han så langt ikke har fått besøkt noen av løpene i Harry Lagerts Nattcup, selv om han har vært invitert. - Du skjønner jeg er ikke lengre noe sprek til å dra ut.

Moro, men forstår ikke helt hvorfor
Samtalen med Harry Lagert kunne sikkert vart i det uendelige. Men, vi begge innser etterhvert at vi må runde av. Før vi avslutter benytter jeg anledningen til å spørre om hva han synes om at de andre i Nydalen har oppkalt en nattcup etter ham. - Det er moro det, men jeg forstår ikke helt hvorfor de har gjort det. - Dem mener vel kanskje at jeg har gjort noe bra for idretten da. Det går for alvor opp for meg at Harry Lagert er av den gode gamle skolen. Selv om han høyst sannsynelig har betydd enormt mye for norsk orientering, ser han ingen grunn til å sette seg selv i fokus. Samtalen avsluttes med at Harry Lagert ber om adressen til Orientering på nett - OPN, slik at han selv kan følge med på hva som skrives om norsk orientering.
 

Finalen i Legendarklassen 2004. nb! Kartet er sterkt forminsket. Større kart her.
 
 

Harry Lagerts Nattcup
Etter praten med Harry Lagert og sidesamtalene med Hans L. Wærp og Svein Kvalheim må jeg innrømme at jeg har mere lyst til å fortsette å grave i o-historien enn å komme med "standardiserte faktaopplysninger". Heldigvis er ikke Harry Lagerts Nattcup o-løp á la alle andre o-løp. Jeg "spooler" derfor tilbake til samtalen med Sören Jonsson.

Lite aktivitet på denne tiden av året
- Grunn til at vi startet Harry Lagerts Nattcup for noen år siden er at det på denne tiden normalt er lite aktivitet i klubbene. - Vi mener det er viktig å holde det i gang utover høsten, forteller Jonsson. Vi får høre at det er en hard kjerne bestående av løpere fra først og fremst Nydalen, OSI og Lillomarka som har deltatt i løpene. Jonsson påpeker at løpene er åpne for alle, og siden det er direktepåmelding på de tre første løpene er det bare å møte opp. Til finalen må man være påmeldt.

Heter egentlig noe annet
Søren Jonsson kan fortelle at Harry Lagerts Nattcup er kortversjon av navnet på løpsserien. Det egentlige navnet er Harry Lagerts Nattpokalløp for kald- og varmblodshester. Det er ikke bare arrangementets navn som er originalt. Cupen har tre klasser. Disse heter: Legendarløype, Ola og Kari løype og Lokal løype. I de tre første løpene løper alle samme løype. Dette er kortdistanseløyper på 3-4 kilometer. I finalen derimot blir det tøffere forhold. Da er det jaktstart og løypene måler 6, 10 og 15 kilometer.

Kan stå over
Om man står over et av de innledende løpene er ikke det kritisk. Jaktstartprinsippet som brukes er slik at man får 5 minutter tidstillegg per manglende løp. Ved deltagelse i løp kan man maks få 4 minutter "tidsstraff", dette selv om man egentlig er mye lengre bak vinneren.

Første løp i kveld

Første løp går i kveld 21. september. Deretter fortsetter det med løp onsdagene 28. september og 5. oktober, og til slutt finalen fredag 14. oktober. Forøvrig to dager før den ekte Harry Lagert fyller 89 år.

Avslutter med bankett
Finaleløpet starter ved Kongestatuen i Holmenkollen. Målgang er ved Norges Idrettshøyskole på Sognsvann. Deretter er det bankett for de som ønsker litt sosial hygge.

Linker Harry Lagert
Diktet "Ved en sagadam".
Om Harry Lagert hos TV2 i.fb.m tv-serien Nr. 19.
Harry Lagert i.fb.m. lokale historielag.
Hans L. Wærp sin omtale fra NM 1970.

Linker Harry Lagerts Nattcup
Arrangementets hjemmeside.
Legendarløypa 2004.
Mulig relevante artikler