30% skatt – drepen for norsk orientering
Pengene må kanaliseres dit hvor verdiene skapes. Enklere og mer opplagt kan det knapt sies, allikevel er det til behandling på helgens Forbundsting et forslag om at selv de minste og mest lokale orienteringsløp skal betale 30% skatt til forbundskontorene på Ullevål Stadion. En skatt som attpåtil skal beregnes av startkontigentomsetning og ikke av overskudd.
Reprise fra 12. mars 2012
- Vi må øke rekrutteringen og aktiviteten, fastslår orienteringstoppene. Akkurat dette er det lett å være enig i.
Til tross for at beslektede kondisjonsidretter som sykling, løping og langrenn har hatt en veldig medvind de siste årene, har de styrende organer for o-idretten så til de grader bommet i sine valg av strategi og hvor ressursene er satt inn, at det har vært et formidabelt og dramatisk fall i antall som jakter poster i skogen.
Det blir for omfattende å gå inn på feilvalgene her, men noen av de kostbare bommene er storskjermprosjektet, TV-satsingen, neglisjering av småklubber, det å la o-idretten forbli en lukket idrett og jakten etter plass i olympiske leker.
For å skape rekruttering og engasjement ute i O-Norge handler det om å underbygge den lokale aktiviteten og støtte opp under ildsjelene ute i klubbene, samt utvikle nye ildsjeler.
Men for Orienteringsforbundet later det til at lokal aktivitet og ildsjeler de siste årene i stadig økende grad har blitt en melkeku for det sentrale apparatet.
Denne melkekua skal nå tappes ytterligere gjennom enda tyngre skatter og avgifter.
I tingpapirene heter det som følger:
- Forbundstinget fastsetter løpsavgiften til 30 % av påmeldingskontingenter et o-løp tar inn. Avgiften skal betales av alle o-løp fra og med sesongen. Påmeldingskontingenter der deltakeren betaler mindre eller lik 30 kroner skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget.
Dette betyr at selv de minste og mest lokale løpene, såkalte nærløp, også skal skattelegges. Nærløp kan ofte være løp med så lite som 20-40 til 150 deltakere. Løp det på ingen måte er økonomi i å arrangere, men som allikevel er livsviktige for o-idretten med tanke på å skape rekruttering og aktivitet.
Forbundets tallknusere anslår selv at den nye skatten for at ildsjeler fremover fortsatt skal få lov til å arrangere nærløp til å ligge på 300.000,- kroner i året. I seg selv ingen veldig stor sum, men vi snakker her om tapping av klubber landet rundt til fordel for å tilføre forbundskontoret ekstra midler.
Det at det ønskes 30% skatt på startkontigenentomsetning i alle andre løp også er en altfor høy avgift lagt på det å skape aktivitet. Aktivitet er tross alt helt avgjørende for at orienteringsidretten skal være levende.
Samlet ønsker Forbundet å ta inn 2,7 millioner kroner på løpsavgift. Med synkende aktivitet vil avgiftsnivået forventes å stige ytterligere i årene som kommer. Færre løpere må altså bidra med større andel i innbetalt skatt per start for å opprettholdet den totale summen.
Når vi da i tillegg vet hvordan NOF sentralt evner å surre bort store summer på prosjekter og aktiviteter som ikke gir resultater (ref. stikkordene over feilvalg ovenfor), er det lett å bli forundret over hvordan noen kan mene at det på denne måten er riktig å frarøve klubber midler som kan brukes til utvikling av kart, arrangementer, investering i utstyr og rekrutteringstiltak, talentutvikling etc.
Det er selvfølgelig politisk korrekt å støtte forslaget. For pengene går jo til fellesskapet (NOF). Men så kan man spørre hva det såkalte ”fellesskapet” gir tilbake.
Sett fra OPN.no sitt ståsted er det ikke nevneverdig mye støtte og oppmerksomhet som går fra O-forbundet til underskogen av små- og store klubber og ildsjeler landet rundt. Med innføring av 30% skatt på selv de minste og mest lokale løpene vil dette slå ihjel ønsket og behovet av rekruttering og aktivitet.
Og de negative trendlinjene vil bare fortsette, godt hjulpet av NOF sentralt.
Beslutningen ligger nå i hendene på de stemmeberettigede ved helgens Forbundsting. Det er de som avgjør om pengene skal forbli der de skapes og aktiviteter utvikles eller om de skal forbrennes i svulstige og resultatløse prosjekter. OPN.no sin oppfordring til Forbundstinget er krystallklar:
Gi styret og administrasjonen i oppgave å kutte kostnader og i tillegg hente inn friske penger gjennom godt og kreativt markedsarbeid, fremfor å se på arrangementer, klubber, løpere og ildsjeler som lettvinte melkekyr!
Kommentar av Geir Nilsen - Redaktør OPN.no
Mulig relevante artikler