Avgiftsgaloppens ville ritt

For Orienteringsforbundets sentrale apparat har avgiftskameratenes iver vært gull verdt, men for klubber og medlemmer som har betalt inn stadig mere, har de siste tiårene ikke vært like lystige i så henseende. På neste side vises mye av utviklingen i løpsavgiften, også kjent som arrangørskatten.


En av nettavisen OPN.no's lesere har sendt oss en oversikt som viser noe av utviklingen i løpsavgiften de siste 10-årene.

Utvikling i løpsavgift/arrangørskatt.

- Det viser at midt på 80-tallet var løpsavgiften ca 10% av startkontingenten.  Før var det mindre, men den ble økt fra 1984 ved innføring av distriktskonsulentordningen. Tillegg for deltaker 201- og fra deltaker 1001- ble femdoblet fra 1990 til 2000, kommenterer vedkommende.

I 1982 var løpsavgiften på 2 kroner, mens startkontigenten da var henholdsvis 15 (under 17 år) og 20 kroner (fra 17 år).

82-nivået utgjør litt over 13 prosent av 15 kroner og eksakt 10 prosent av 20 kroner.

Siden den tid har mye skjedd, som man ser.

Om vi spoler tiden helt frem til i dag, så har vi nå en virkelighet hvor Norges Orienteringsforbund ikke bare har gitt arrangørene frislipp på startkontigenter, men de har også lagt løpsavgiften, eller arrangørskatten, på utrolige 30%. Regnet nedenifra utgjør dette heftige 43 prosent i påslag.

Om vi da tar utgangspunkt i en etteranmelding på Blodslitet, finner vi at arrangør/deltaker betaler inn 165 kroner i skatt/avgift (550 i startkontigent).

Den skatten/avgiften er omtrent det samme som det koster totalt å stille til start på NM 5-mila i langrenn!


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler