Vestfold samles i en klubb
Alle klubbene i Vestfold er enige om å gå sammen til Vestfold Orienteringsklubb. Forbundet applauderer. - Dette er helt i henhold til forbundets "Strategi 2020", heter det.
NB! REPRISE - DENNE ARTIKKELEN VAR EN SÅKALT APRILSPØK - FØRSTE GANG PUBLISERT 1. APRIL 2011!
- Vestfold er et relativt begrenset geografisk område. I dag er det 17 klubber i fylket, disse er enten rene o-lag eller o-grupper i fleridrettslag. 7 av dem er uten aktivitet, 5 med en viss aktivitet og 5 som vi kan betegne som aktive klubber med potensiale, sier Ola Petter Jordet til OPN.no.
Han har i lengre tid vært innleid av Norges Orienteringsforbund for å lede en hemmelig gruppe som ser på hele strukturen for hvordan norsk orientering er bygd opp i dag og hvordan den bør være organisert i år 2020.
Jordet sier at grepet Vestfold-klubbene nå tar er det eneste riktige og at det er på tide at orienteringsidretten lærer av hvordan man med stort hell effektiviserer innen andre sektorer.
- Ta for eksempel næringslivet. Ingen bedrift ville hatt 17 avdelingskontorer på et så lite område. Eller se på kommunesektoren. Der ser vi hvordan større enheter gir besparelser. Det samme gjelder innenfor helsesektoren hvor det å slå to sykehus sammen til ett gir umiddelbare gevinster økonomisk, slår Jordet fast.
- Men hva blir gevinstene for klubbene?
- Det er ganske opplagt at én stor klubb trenger kun én nettside. 17 små klubber trenger 17 nettsider. Det samme gjelder styre og stell. 17 klubbledere, oppmenn, sekretærer etc. etc. tapper o-Norge for store ressurser, forklarer Jordet.
- Når klubbene effektiviserer frigjør det tidbruk og penger som kan brukes til å styrke Orienteringsforbundet i stedet for å bli rotet bort lokalt, legger han til.
OPN.no er kjent med at det har vært en rekke såkalte workshops og runder med brainstorming innenfor murene på Ullevål stadion hvor NOF holder hus. O-forbundets forbundstopper og administrasjon har lyttet ivrig til siviløkonomer og kommunikasjonsrådgivere for å lære om næringslivets og byråkratiets moderne strukturer samt om mediestrategier.
En hemmeligstemplet mulighetsstudie viser at det er stor stemning i forbundet for å motivere andre fylker til å følge Vestfolds eksempel om å samle klubbene inn i en klubb.
- På forbundskontoret brukes det unødvendig mye tid til å følge opp alle småklubbene. Dette går utover forbundets muligheter til å jobbe med storskjermsatsing, det å få Nordic Tour til å bli et godt TV-konsept, salg av kompass gjennom forbundets nettbutikk, tidbruk til å oppdatere Facebook-siden og ikke minst drift av nettavisen orientering.no, heter det i mulighetsstudiens drøftelser.
- Dersom vi gjør det slik at det kun blir en klubb per fylke kan vi også på litt lenger sikt gjøre det slik at hele medlemsmassen i norske O-klubber legges inn rett under Orienteringsforbundet. Da sikrer vi at medlemskontigenten går rett inn i forbundskassa fremfor at klubbene tar pengene slik som i dag, lyder et av innspillene i mulighetsstudien.
- Kan det være aktuelt at forbundet overtar klubbvirksomheten?
- Det vi primært ser på er om vi kan gjøre det slik at medlemskontigenten betales direkte inn til forbundet. Det blir akkurat slik som man for eksempel gjør i fagforeningene. Man har for eksempel ikke 17 fagforeningskontorer i Vestfold som mottar medlemskontigent fra de enkelte medlemmer. Dette betales inn til ett felles kontonummer for hele landet.
- Men hva skal klubbene leve av?
- Med den modellen vi legger opp til i dokumentet ”Strategi 2020” vil det ikke lenger være klubber slik vi kjenner det i dag, men all orienteringsaktivitet er direkte underlagt O-forbundet, forklarer Jordet.
- Men hva med rekruttering og de viktige innpiskerne for å få med løpere på stafetter og små og store krets- og nasjonale løp.
- Alt dette blir fanget opp av teknologiske løsninger. Når medlemskontigenten blir betalt inn rett til forbundet og vi i tillegg slipper det brysomme idrettsdemokratiet får vi frigjort store ressurser både økonomisk og tidbruksmessig. I tillegg blir det jo slik at forbundet da står som arrangør av alle løp. Dette gir oss også store summer i startkontigenter rett inn i forbundskassa.
- NRK har antydet at dersom vi bare betaler dem 5 millioner kroner i året så skal de nevne orientering i mellom 5 og 10 sportssendinger per år, samt at de skal sende deler av Nordic Tour på den nye kanalen NRK 4. Kanalen har riktignok sendinger bare om natten, men det viktige er at idretten vises på TV. Om noen ser på er underordnet.
- Når det gjelder dette med rekruttering så blir det lagt opp til at det utvikles opplegg på nett hvor man kan gå O-skole over tre nivåer. Nybegynner, videregående og elite. Det blir innsendingsoppgaver etter ”multiple choice”-metoden. På den måten ser vi om våre eliteløpere for eksempel er kjent med, kartets ulike farger, sprintnormen og om de vet hvordan man bruker et kompass.
- Innpisking til løp og stafetter fikser vi med blant annet Facebook. Det er jo også interessant at på grunn av at klubbene tilfører forbundet altfor lite penger så har NOF så langt ikke funnet å ta seg råd til egen side på Twitter. Og man kan jo selv tenke seg hvor slagkraftig treenigheten Facebook, Twitter og Orientering.no vil være for norsk orientering i fremtiden, understreker Ola Petter Jordet.
På tampen sier mannen som selv aldri har satt sin fot i en orienteringssko at det er ekstremt viktig at orienteringsidretten lytter mer på de utenfor idretten enn de innenfor.
- Husk at orienteringsløpere har vært stolte av sin idrett og lyttet til seg selv og sine egne idéer i alle år. Allikevel har pilene pekt nedover de siste 20 årene. Dette i seg selv bør være et godt nok sannhetsvitne for at O-sporten nå må gi konsulenter som meg, medierådigvere og andre folk med erfaring fra næringsliv og store offentlige organsiasjoner anledning til å meisle ut orienteringsidrettens fremtid uten en hel masse innvendinger fra grasrota, avrunder Ola Petter Jordet.
Og i første omgang er altså Jordet og Orienteringsforbundet bønnhørt i Vestfold. Der blir 17 klubber til Vestfold Orienteringsklubb fra og med 1. januar 2012.
Mulig relevante artikler