Etter nær 16 kilometer i kupert terreng på skogsveier og stier venter noen få meter med asfalt på vei inn mot målet ved Åsbygda skole i Ringerike og Buskerud. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.
TERNINGKAST MOSJØLØPET
Gjennom deltakelse i for eksempel terrengløp og turrenn på ski kan orienteringsløpere bygge kapasitet. Det meget tradisjonsrike Mosjøløpet over 16 km, hvorav de 11 første i motbakke er i så måte en fin mulighet. Lørdag gikk årets utgave med OPN.no i startfeltet.
Gjennom deltakelse i for eksempel terrengløp og turrenn på ski kan orienteringsløpere bygge kapasitet. Mosjøløpet over 16 km, hvorav de 11 første i motbakke er i så måte en fin mulighet. Lørdag gikk årets utgave med OPN.no i startfeltet.
Gratis parkering rett ved start, fri tilgang til boller, saft og kaffe etter målgang og deltakerpremie til alle, jo da, det er altså mulig å få det til dersom man følger hjertet - Viljen gir som kjent evnen.
Dette beviste Åskameratene Ungdoms & Idrettslag da de sist lørdag for 46. gang inviterte til det 16 kilometer lange skogsløpet som lyder navnet Mosjøløpet.
Men langt viktigere enn både boller og premie er atmosfære, sjel og en fin løype.
Også der innfrir Mosjøløpet.
For med sin start nede i Åsbygda i Ringerike i skogsfylket Buskerud venter motbakker, mange motbakker, faktisk så mye som 11 kilometer oppover, oppover og atter oppover.
Men stigningen er jevnt over såvidt slak, med unntak av noe sånt som 4-5 litt brattere og ganske korte kneiker, at man på sett og vis ikke føler at man klatrer så mange høydemeter.
Men det gjør man altså, for ikke bare går Mosjøløpet helt opp til Mosjøen, det fortsetter videre til Øyangen og så over høgda ved Glisetra.
På toppen er det anslagsvis pluss minus tusen meter i litt kronglete myrparti, deretter venter rundt 4 kilometer bratt nedløping på til dels steinete stier.
Og det hele avrundes med omtrent en kilometer asfalt inn til målstreken tilbake ved Åsbygda skole.
Opp gjennom årene har svært mange gode løpere og skiløpere deltatt.
Etter utgaven i 1986 skal lokalavisen Ringerikes Blad blant annet ha nedtegnet disse ord:
"Gjett om det ble kø borte ved bordet marsipankaka ble plassert? Langrennsjentene Grete Ingeborg Nykkelmo og Anne Jahren i spissen var blant de første til å forsyne seg.
Oddvar Brå lot heller ikke vente på seg i køen. Det tok ikke mange sekundene før han ble observert med et kjempestort kakestykke foran seg på bordet.
Ingrid Kristiansen tok også sjansen på å smake på kaka. Selvsagt tenkte hun på formen og formene og det ble bare ei lita flis hun la på tallerkenen." (sitert fra nettsiden RingSport.no).
Mosjøløpet arrangeres på en helg med knallhard konkurranse om deltakerne. Både Nordmarkstravern og Drammens Maraton er så vidt nært at et antall potensielle deltakere nok søker seg ditt, selv om reiseveien er lang og startavgiften der er på et helt annet nivå enn de 150 de tar for full pakke med mye attåt i Mosjøløpet.
I tillegg har det dessverre blitt slik at skiløpere flest av satsende karakter knapt konkurrerer i sommerhalvåret, og spesielt ikke utover høsten, det skal visst helst pigges på rulleski, tidlig som sent, kanskje litt urettfredig å påstå akkurat dette for det var faktisk mange satsende skiløpere som deltok i helgens mange løp landet rundt, noe resultatservicen på vår søsterside, Langrenn.com viser (klikk for å se resultatlister).
Uansett, det er enkelt å anbefale Mosjøløpet for alle som vil ha en fin og relativt hard og lang løpetur gjennom flott skogsterreng og med tanke på OPN.no's leserskare;
I årets utgave var det flere orienteringsløpere til start i det cirka 25 mann og kvinner store feltet.
Neste år er også du helt sikkert hjertelig velkommen til en fin kraftprøve som bygger kapasitet!
** Dette er dommen for Mosjøløpet 2017:
TERNINGKAST 6 - UTEN TVIL
* Resultater fra Mosjøløpet
* Les også "Mosjøløpet - Det leverer!" på nettsiden Ultratrening.no
Mulig relevante artikler