TERNINGKAST KM AOOK - HULDERSPRINTEN
Sentrale krefter gjorde hva de maktet for å fjerne langdistansen fra kartet, de kreftene er forlengst borte, de listet seg ut døra, og den klassiske øvelsen i skogens idrett har slått kraftig tilbake – Hvilket vi fikk bekreftet enda engang da dyktige arrangører avholdt Huldersprinten med innlagt KM i helgen.
Sentrale krefter gjorde hva de maktet for å fjerne langdistansen fra kartet, de kreftene er forlengst borte, de listet seg ut døra, og den klassiske øvelsen i skogens idrett har slått kraftig tilbake – Hvilket vi fikk bekreftet enda engang da dyktige arrangører avholdt Huldersprinten med innlagt KM i helgen.
Det var en gang noen tullebukker som mente at langdistansen i orientering, altså den mest klassiske og tradisjonsrike øvelsen, hadde gått ut på dato.
Hastig ble Nordisk mesterskap lagt ned og sprinter blant asfalt og betong skulle overta territoriet. På den måten hevdet de (tullebukkene) at orientering skulle bli allemannsidretten og få spalteplass i aviser og sendetid på TV.
De (tullebukkene) hevdet at nye tider, krevde nye løsninger, og de (tullebukkene) brukte verktøykassas dirty triks og rakket samtidig ned på sine meningsmotstandere, på de som ville ta vare på og samtidig videreforelde de tidløse suksesskriteriene innenfor orienteringen.
Millionene rant ut på Nordic Tour, teknologiske luftslott og andre rariteter i kategorien glitter og fjas. Det hele gikk selvfølgelige "åt skogen", grasrota så det komiske i det hele, som f.eks. at våre beste o-løpere måtte reise ut av landet for å kunne konkurrere i klassisk langdistanseorientering.
Sentralleddet turet på, det hele krasjlandet med millionunderskudd, avgifter overfor grasrota ble skrudd til værs for å redde stumpene.
Men grunnfjellet i norsk orientering ga aldri opp, de (tullebukkene) har blitt ganske så tause, hvilket er lett å forstå, så nå får grasrota i større grad utvikle o-sporten igjen slik den bør og skal være, vi får bare håpe at de ikke rakk å lage for mange og for store sår.
Fet Orienteringslag i Akershus er blant de klubbene som har vært flinke. De er ikke størst, de roper ikke høyest, men de gjør jobben som skal gjøres!
Og det de serverte da de lørdag arrangerte KM individuelt for Akershus og Oslo O-krets det står seg.
Ord blir egentlig fattige.
For her var det en urklassisk løype i et urklassisk terreng med fin variasjon mellom korte og lange strekk, mellom teknisk krevende partier og lettere partier.
Rundt 3 kilometer langt var det lengste strekket, uten at det av den grunn ble snakk om lange hjernedøde rundtveivalg. Det var hele tiden noe å jobbe med, både fysisk og psykisk.
Noen steder handlet det om finorientering, og andre steder dreide det seg om å dra ut steget.
Fortsetter nedenfor kartbildet
Hele H21-løypa i Huldersprinten 2017, fra Livelox/Bojan Blumenstein.
En venn av OPN.no påpeker jevnt og trutt at det heter orienteringsløp, altså det skal være en kombo av det å løpe og det å orientere, ikke bare en av delene.
Ved NAF sin øvningsbane fikk man begge deler.
OPN.no's terningkasttriller bedriver turorientering på tid, som følge av manglende trening, svekket syn og en alder som peker i gal retning. Sluttiden blir derfor som den blir.
Men gutta i toppen av resultatlista bærer navn som Audun Weltzien, Anders Nordberg og Anders Haga.
De tok seg rundt den 9,7 kilometer lange løypa på hyggelige 71, 73 og 74 minutter. Ikke verdens raskeste kilometertider (7:24 til 7:37), men terrenget var stedvis dekket med høy lyng, litt tunge myrer, noe tynningshogst og et antall høydekurver som kom i mot kroppen.
Man måtte med andre ord jobbe for lørdagsgotteriet denne dagen. Med +/- 20 høstgrader ble det også noe væsketap, men en drøy times løping hefter ikke altfor mye for forannevnte trio.
For løperne som fikk nyte det flotte norske skogsterrenget lenger en pallgutta ventet en særdeles blid og serviceinnstilt drikkepost ved vel halvløpt løype.
Kartet var av ypperlig kvalitet, parkering på samlingsplass, en helt fair startkontingent og altså en eventyrlig løype i et eventyrlig skogsterreng!
Mye mere med positivt fortegn både kunne og kanskje også burde vært skrevet om Fet OL sin 2017-utgave av Huldersprinten - Men de fleste har nok forlengst tatt poenget - Her ble det levert til tusen - Og om noen er i tvil, langdistansen, den klassiske o-øvelsen, den vant over tullebukkene!
** Dette er dommen for KM AOOK - Huldersprinten 2017:
TERNINGKAST 6 - UTEN TVIL
Mulig relevante artikler