Faksimile av NOF-kalenderen fra 1992. Vi ser Anne Line Nydal og Petter Thoresen med hver sin kongepokal.

Faksimile av NOF-kalenderen fra 1992. Vi ser Anne Line Nydal og Petter Thoresen med hver sin kongepokal.

KONGEPOKALEN PÅ NM-TORSDAGEN VAR SELVE JUVELEN I KRONEN I NORSK ORIENTERING

Kommentar



(teksten er skrevet i forkan av NM-uka 2018 i Vegårshei som startet 13. september 2018)

For en som hadde gleden av å kvalifisere seg til NM noen ganger på 1970-tallet gjennom tøffe rankingløp i NBOK og SOOK er det litt vemodig å se at NM på torsdag har 59 menn og 43 kvinner til start.

Det var 80 herrer og 60 kvinner som fikk starte den gangen, vi hadde som regel fire uttakningsløp. Stort sett langt og tøft.

Den dag i ergrer det meg at jeg ikke kom med til det første NM i Troms 1971. NM på Eidsvoll 1969 da Atle Jakobsen sto for en bombe, hadde også vært moro å ha vært med på.

De som stiller torsdag er vel de som stort sett mener de har noe der å gjøre.

Det er sikkert mange årsaker til at man ikke kommer opp i det "gamle tallet", 80/60 tross at det ikke er kvoter. Nå er det løp i NM-uka torsdag, fredag, lørdag og søndag og det er vel ikke så mange som er trent for et slikt program.

Noen ganger i min tid gikk individuelt på lørdag og stafett på søndag, husker jeg var ganske sigen etter 1.50 på lørdag i Sylling 1978 og skulle ut på en drøy stafettetappe i tåka dagen etter. Men hvis vi kretsløpere fikk til et løp vi var fornøyde med, og det var jeg den gangen, så var det et minne for livet. SÅ langt foran var ikke Egil den lørdagen.

NM langdistanse, jeg synes den burde hatt navnet "klassisk" har sin historie helt tilbake til 1937 for menn og 1948 for kvinner. Det er det gjeveste norske o-løpet.

John Moum, Wing ble tildelt den første kongepokalen i 1946, et omdiskutert mesterskap der det kunne stilles spørsmål ved flere av postplasseringene, men Moum vant også året etter. Gartneren fra Strinda fant fram uansett.

Marit Økern (Jensen) fikk den første kongepokalen for kvinner for sine seire på Hadeland i 1962 og i Gjerdrum 1963. Bjørg Knutsen (Wigaard), KSI får den første ordinære kongepokalen i 1964, for nå var tiden moden for årlig kongepokal mente NOFs styre. Bjarne Bjercke og de der visste hva idrett var.

Kongepokalen på NM-torsdagen var selve juvelen i kronen i norsk orientering og uforglemmelige Harald (min klubb) Andresen fotograferte for NTB og bildet av kongepokalvinnerne var å finne i mange av landets aviser.

I 1995 har politisk korrekthet nådd også norsk orientering. Var det ikke urettferdig at bare kondisfantomene skulle få kjempe om kongepokalen? Hva med kortdistansen, senere mellom, og deretter sprint, og hva med våre flinke skiorienterere?

Når kondisfantomet fra Selbu, Hanne Sandstad forserer østfold-leira inn under målseilet i Råde 1996 og Petter Thoresen, også han egentlig trønder, gjør det samme et kvarters tid senere, avspises de med en fattigslig krystallvase på seierspallen.

Det er en av mange uforståelige avgjørelser o-idrettens ledere har gjort. Det er mange flere, man få gjerne si at Hans Werp er en håpløs drømmer og nostalgiker som hører hjemme i tida da Lystad, Åge og Ingrid herjet, jada.

Jeg skulle ønsket kongepokalen kunne blitt delt ut torsdag, slik som den ble da det var NM i Vegårshei sist, i 1991. Da fikk "vår" Anne Line, som Morten hadde hjemført til Eiker, og Petter pokalene. Stas.

Men årets kongepokaler er allerede delt ut. Den for menn skal jeg ikke si så mye om, men for kvinner gikk den altså til en skiløper som vel gikk sitt eneste ski-o-løp i år. Ikke nok med det, på vedkommendes eget skistadion og treningsområde. Men glem det, det er ikke vedkommendes skyld. det ansvaret ligger hos udugelige (merk ordet, det er godt) o-ledere.

Lederne i "gamle dager" brukte god tid før de omsider bestemte seg for at jentene var mange nok og gode nok. Randi Wang, Skautroll med flere NM fikk aldri en kongepokal.
Kongepokalen skulle aldri vært fjernet fra "klassisk". Ikke til ski-o, ikke til kort/mellom eller sprint.

Marianne og Olav, for de vinner vel torsdag, burde fått dem slik Anne Line og Petter gjorde i Vegårshei for 27 år siden. Da hadde distansen blitt bragt tilbake til noe av den status den i sin tid hadde.

Det hadde også vært bra for norsk o-nivå.

Skrevet av Hans L. Werp


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler