Klubbløs i Blodslitet - Tja..
Kommentar
Jeg innrømmer det gjerne - Når jeg ser vedtatte sannheter, så utfordrer jeg dem gjerne, spesielt dersom det er opplagt at sannhetene er utgått på dato.
Et slikt eksempel på noe som er fullstendig akterutseilt er o-idrettens utestengelse av de mange mosjonsglade klubbløse.
I andre beslektede idretter, som løping, sykling og langrenn, er det "åpen dørs politikk". Disse idrettene opplever medvind og surfer nå på både kondisjons- og friluftstrendene. I det selskapet kunne også o-idretten vært, men vi opplever at mosjons- og aktivitetstoget ruller i godt tempo uten at den kjære o-sporten henger med på lasset.
Og det er nå engang slik at alt henger sammen. Om o-toppene løfter blikket opp fra storskjermen og bort fra Nordic Tour, GPS, OL og TV med mer og ut i den virkelige verden vil de se at mulighetene for o-idretten er mange - svært mange, ja faktisk ekstremt mange!
En av de mange mulighetene, og noe som det er meget enkelt å gjøre noe med, vi snakker om å slippe de klubbløse til.
Noen hevder allerede i dag at det er fritt frem for klubbløse. Men er det virkelig det?
Det er tidligere synliggjort her på OPN.no at slike påstander er tull og tøys. Men fortsatt har det ikke skjedd noe fra sentralt hold og med det dannes grobunn for denne artikkelen.
Sterk posisjon og enda større potensiale
Og blant annet for å bevise at dette med mangelfull håndtering av klubbløse også til og med gjelder stormønstringen Blodslitet, et klassisk mosjonsarrangement, med innlagt elitedel, valgte jeg å gjøre en liten test i forbindelse med årets utgave.
Men aller først, la meg klargjøre først som sist - OPN.no går ikke med dette til angrep verken på Blodslitet eller arrangørene bak - Et mer gjennomarbeidet, godt forankret og profesjonelt arrangement innenfor o-sporten finnes trolig ikke på norsk jord.
Blodslitet har gjennom god og langsiktig innsats gjennom årtier blitt bygget opp til en varemerke og et konsept som virkelig kan ha stor appell utenfor o-menighetens harde kjerne.
Akkurat den biten handler om noen små grep, samt markedsføring. I den forbindelse en rask digresjon rettet til hele o-Norge: Be om et kurs hos gjengen bak o-stafetten Night Hawk og motbakkeløpet Oslos Bratteste!
Selve testen
Tilbake til testing av den vedtatte sannheten. For at testen skulle bli fullverdig satte jeg opp et scenario som vi ofte ser i mosjonssammenhenger;
- Om dere løper for bedriften, så betaler vi startkontigenten, lyder budskapet fra "sjefen".
Det er nemlig ikke uvanlig at det står f.eks. en bedrifts navn bak en deltakers navn i et mosjonsarrangement. Og at dersom bedriften man jobber i tar på seg spanderbuksene og i tillegg pusher på, så ser mang gjerne flere fra samme arbeidsplass til start.
På den måten blir arrangementet, enten det er Birken, Grenserittet, nevnte Oslos Bratteste, eller for den saks skyld Blodslitet en snakkis rundt lunsjbordet.
Okei - Jeg satte meg i bilen tidlig lørdag morgen, 19. oktober 2013. 15 mil lenger fremme, og et univers av bomstasjoner senere, ventet drøyt 8 kilometer orienteringsløp i klasse Herrer Åpen.
Påmeldingen gikk på utmerket vis. De tok til og med betalingskort.
Og da samtidig ros til arrangørene for at de ikke krevde inn ekstra kontigent for påmelding på løpsdagen - Også der har så godt som hele o-Norge mye å lære av flinke Fredrikstad Skiklubb.
Jeg meldte meg på som Geir Nilsen, Langrenn.com, Herrer Åpen.
Denne dagen skulle altså Viul OK få ligge i fred. Scenarioet var nemlig lagt opp til at dette skulle være en happening gjennom arbeidsgiver Langrenn.com AS.
Resultatet
Hvordan endte så det hele?
Jo, kart og løyper holdt som vanlig utmerket standard. Turen gjennom markene ved Tomb var innertier. Jeg fant ganske raskt min plass midt i feltet.
Ryggen til Stian Svae fra Østmarka OK hadde jeg stort sett som et flaggskip foran meg, mens Oppsal Orienterings Stig Hultgreen Karlsen og jeg hadde en eller annen form for lagtempo. Han dro forbi meg på stiene og jeg forbi han i terrenget.
Vel i mål hadde jeg også disse karene i nærheten av mitt. Tid og plassering ble som den ble, verken bedre eller dårligere enn forventet.
Var spent
Siden vi fra tidligere tider har en uheldig episode i familien - hvor min mor tilsynelatende for evig og alltid etter hva vi mener på feilaktig vis er frarøvet et Blodslit i sin statistikk, som nå for hennes del nærmer seg 30 fullførte utgaver av denne kraftprøven, må jeg innrømme at jeg var litt spent på hvordan min klubbløse tilværelse ville gjøre seg utslag i resultatlista.
Og det skulle vise seg at det var med rette at jeg var litt spent på dette.
For på 74. plass i klasse Herrer Åpen står det: Geir Nilsen NOTEAM.
Takler ikke klubbløse
Jeg tok opp dette på hyggelig vis med klagemuren. Fra dem fikk jeg en god forklaring som var i forhold til hva jeg forventet at den skulle være.
"Systemet håndterer bare klubber som allerede ligger inne i Norges Orienteringsforbunds register."
Jeg føler meg trygg på at både mine o-venner i Fredrikstad Skiklubb, og ditto hos Emit, i ettertid kunne fått Langrenn.com lirket inn bak mitt navn - Og det kan kanskje hende at FSK-kara nå gjør dette som en vennlig gest etter å ha lest disse ord - om så skjer - Tusen takk!
Men for meg og den jobben jeg gjør for norsk orientering gjennom nettavisen OPN.no var nesten det beste at det kom opp NOTEAM bak navnet mitt.
På den måten fikk jeg vist at livet som klubbløs deltaker hos løp i regi av norsk orientering og selv på Blodslitet er et "Tja".
Det hører med til historien at jeg altså fikk løpt selve løpet på helt likeverdige vilkår som mine "konkurrenter" og jeg er både svært glad, takknemlig og fornøyd med det!
Men samtidig har jeg vondt for å tro at en arbeidsgiver vil være fornøyd om bedriften sender 5-10-15-20-50-100 av sine ansatte til Blodslitet og resultatet som lyser mot dem er NOTEAM.
Eller hva med de mange små og store vennegjengene som deltar i mosjonsaktiviteter. NOTEAM er ikke noen bra løsning i så måte.
Det burde stått Langrenn.com, Hydro, Statoil, KPMG, BDO, SpareBank 1, Norwegian, etc. etc. bak navnene på de klubbløse, eller andre varianter som beskriver navn på ulike vennegjenger.
Til Blodslitet
Om helsa holder kommer jeg garantert tilbake til dere, og mitt personlige o-hjerte lever godt med om det står "NOTEAM" bak navnet mitt, men min arbeidsgiver, som ved denne korsvei tok regninga, er faktisk litt skuffet over uteblitt firmanavn, dette selv om jeg havnet langt bak i køen. Husk at dette innbyr verken vennegjenger eller bedrifter til å sette Blodslitet som et av høstens fysiske mål og sosiale møtesplasser.
Tipser også om at for eksempel 300 klubbløse á 355 kroner betyr 106.500,- kroner i økt startkontigent (74.550 til dere og 31.950 til NOF), pluss økt omsetning på parkering, kakesalg etc.
Og hvor mye vil ikke tusen klubbløse utgjøre..!!!
Til Norges Orienteringsforbund
Når det først er en løsning med arrangørskatt/løpsavgift, og NOF i tillegg er i økonomisk uføre. Hvorfor ønsker dere da ikke det bidraget som deltakelse fra klubbløse gir?
Etterord
Om noen klubbløse først melder seg på til Blodslitet er det ikke usannsynlig at de bruker et eller flere andre av høstens løp som opptrening til nettopp Blodslitet - Slik jeg selv tok med meg Rondslitet helgen i forveien - For husk "aktivitet skaper aktivitet" - Dette gjelder også om de aktive er klubbløse!
En liten detalj og en meningsløs bagatell vil noen hevde at dette med klubbløse er. Viktig da å tenke på at helheten er summen av alle ørsmå detaljer. Og for en idrett med negative trendlinjer er det ekstra viktig å snu alle steiner, også den steinen hvor det står "Klubbløse - Adgang forbudt".
Klubbløse er ikke farlige - Ønsk dem og deres bidrag velkommen til alle typer orienteringsløp!
Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no
Fotnote 1
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om dette viktige emnet.
Fotnote 2
Ja, jeg er enig med de av dere som mener at man må løpe i sin egen aldersklasse for å kunne si at man har løpt Blodslitet. Slik sett kunne arrangørene for min del gjerne operert med to oversikter, en som viser antall løpte Blodslit og en som viser antall løpte "Blodslit". Samtidig må vi nok ha i hodet at for enkelte kan 8,5 kilometer orientering være et Blodslit (det er bare å sørge for å være dårlig nok trent, være en tungvekter, ha en skade eller to og/eller ikke helt stø på o-inga - da kan 8 kilometer i skogen være utfordrende nok..).
Mulig relevante artikler