Valstads kronglete TV-kamp
- Orientering er salgbart, det er god TV, understreker Bjørnar Valstad overfor OPN.no.
I egenskap av sin rolle som generalsekretær for Norges Orienteringsforbund (NOF) er han frontfiguren i den hjemlige orienteringsidrettens streben etter å bli en attraktiv TV-idrett.
I en cirka fem år lang og nylig avsluttet periode fulgte Orienteringsforbundet det de trodde var gullsporet; Trekanten NOF, Micr-O og TV2 skulle gjøre vei i vellinga. Det ble mye velling, men lite vei.
I forkant av fjorårets VM i Trondheim ble TV2 byttet ut med NRK. Forbundet bar vesentlige kostnader det kan være grobunn for å mene at den lisensfinansierte allmennkringkasteren skulle bære, og vips ble det bred dekning fra mesterskapet.
NRK ble happy, de fikk noen ekstra kroner å putte i fotballpotten, og norsk orientering fikk mye TV-tid.
Slik endte 2010 som en slags vinn-vinn situasjon for NRK og NOF, nå gjenstår det å omforme fjorårets fremgang til en varig suksessformel.
Oppgaven krever sin mann
Utfordringen er formidabel, både fordi vi har det spesielle paradokset at små idretter med svært begrensende ressurser skal være tvunget til å betale for lisensfinansiert TV-tid, mens store idretter med romsligere økonomi får betalt, samtidig som det også er en kjennsgjerning at det ikke er helt ”plug & play” for O-forbundet å grave frem et par mill. i året, betydelige inntekter fra blant annet sponsorer, overføringer fra det offentlige og løpsavgifter til tross.
Men Bjørnar Valstad har tidligere vist seg som en tålmodig fighter. I en alder av 32 år besteg han pallen som individuell verdensmester i orientering for første gang. Fem år senere, nær 40 år gammel, gjentok han bedriften. Nå jobber terrieren ufortrødent i retning av orientering på TV.
Kundeforholdet endres
- NRK er positivt interessert i orientering. De har et ønske om å presentere orientering på TV og i 2011 er de villige til å kjøpe sendinger med orientering, røper Valstad overfor OPN.no.
- NRK er også på vei bort fra det at små må betale, mens store får betalt. De har solgt seg ut av fotball, utdyper han.
Viktige stikkord for å kunne vises til et allment publikum, på tradisjonell TV, og ikke bare som en såkalt nett-streaming for o-menigheten, er høy kvalitet på sendingene og at det er flere kringkastere som er interessert.
Krever grunnkapital
- Det koster grisemye med arenaproduksjon, det skal lite til i tillegg for å heve kvaliteten slik at den blir god nok for TV, sier Bjørnar Valstad i en folkelig sjargong.
- En utfordring er at en nasjon får tildelt et mesterskap og det er da påkrevet å lage TV-signaler. Men en enkelt arrangørnasjon greier ikke å bære disse kostnadene alene. Det er også krevende å lage TV-bilder fra orientering, så man må ha samme produsent fra gang til gang for å sikre kvaliteten.
For å lykkes med TV-bilder fra sommerens VM i Frankrike har derfor det norske orienteringforbundet valgt å sette av ressurser til dette arbeidet fremfor TV-bilder fra egen verdenscuprunde under O-festivalen i slutten av juni.
- TV-stasjonene vil ha VM før World Cup. Slik forsvarer Valstad prioriteringen.
OPN.no får vite at det i øyeblikket kan være 5-7 TV-selskap som kan være villige til å kjøpe sendinger fra Frankrike-VM.
- Vi må også huske at det ikke koster det samme å produsere sendingen i Frankrike som i Norge,
Men Valstad trenger å få med seg forbundene fra andre nasjoner og det internasjonale orienteringsforbundet for å sikre økonomien.
På sett og vis er dette en gordisk knute, og slik er som kjent tilsynelatende ikke enkle å løse. Om forbundene, inklusive IOF, sikrer økonomien til å gi høy kvalitet fra TV-sendingen på årets VM, vil det være TV-stasjoner som griper tak i begivenheten. Dette vil igjen gi inntekter på salg av TV-rettigheter, samt sponsorinntekter. Spørsmålet i så henseende er om inntektssiden greier å matche utgiftene.
TV fra VM 2010 kostet
- Hvordan var økonomien for Norges Orienteringsforbund i forbindelse med Trondheim-VM?
- Satsingen hadde store økonomiske konsekvenser og var ingen gullgruve, innrømmer Valstad.
- Orienteringsforbundet betalte 1,9 millioner. Av dette var 875.000 sponsorbidrag, 550.000 kom fra salg av TV-rettigheter og 475.000 ble tatt av tidligere avsetninger.
- Men inntektssiden fra VM var langt større enn beregnet. Flere nasjoner og også EBU (European Broadcasting Union) kjøpte. Orientering er salgbart – det er god TV, understreker generalsekretæren.
TV gir et kick
- Uavhengig av økonomien i dette, hvor mange flere orienteringsløpere vil TV-sendinger gi o-idretten?
- Jeg tror ikke X antall TV-minutter vil gi oss X antall nye o-løpere. Det som avgjør antall starter er ildsjelene i klubbene. Men et VM vil være en begivenhet som skaper entusiasme. For de som er unge vil et VM på TV også være en kick og det vil i tillegg til å gi forbilder også være en god motivator, avrunder Bjørnar Valstad.
Mulig relevante artikler