post_06

Nærmere halv pris i Sverige

Med stadig økende avgifter og kostbare krav fra Orienteringsforbundet er det ikke lett for landets klubber å få et arrangement til å gå i balanse, eller aller helst i pluss, men et grep som kan gi betydelig reduksjon i arrangørkostnadene er innkjøp av ustyr fra Sverige.


For en tid tilbake ble OPN.no tipset om at et smart grep, dersom man ønsket å redusere kostnadene for arrangementsmateriell, kunne være å kjøpe inn mye av dette fra Sverige.

Siden Orienteringsforbundet (NOF) har sin egen nettbutikk, som selger nettopp slikt arrangementsutstyr, skulle man tro marginene var skviset helt til bunns for å sikre at klubber kunne gjøre gunstige innkjøp, og gjennom det sikre et overskudd for sine arrangementer, som igjen kunne pløyes inn i nye investeringer til kart og materiell, samt i ny aktivitet.

NOF hevder også selv at prisene deres er gode. Det står nemlig som følger på Forbundets egen nettside:

”Norsk Orientering har egen nettbutikk (idrettsbutikken) hvor du kan kjøpe alt fra arrangementsutstyr og materiell til personlig utstyr til trening og konkurranser.

Idrettsbutikken har meget konkurransedyktige priser og hele overskuddet går tilbake til orienteringsidretten!”


Langt billigere i Sverige
OPN.no har ved inngangen til påske valgt å gjøre en prissammenligning på arrangementsmateriell.

Vi har sammenlignet priser i NOF sin Idrettsbutikken.no med den svenske nettbutikken Letro.se. Det vi finner viser at Orienteringsforbundet og Idrettsbutikken er langt dyrere enn den svenske aktøren.

Noen priseksempler:

500 meter sperrebånd
Idrettsbutikken: Kr 492,-
Letro: Kr 245,-
Dere sparer kr 247,- gjennom å handle 500 meter sperrebånd i Sverige.

500 plastlommer A4
Idrettsbutikken: Kr 700,-
Letro: Kr 416,-
Dere sparer kr 284,- gjennom å handle 500 A4-plastlommer i Sverige.

10 refleksstaver til nattorientering
Idrettsbutikken: Kr 658,-
Letro: Kr 340,-
Dere sparer kr 318,- gjennom å handle 10 refleksstaver i Sverige.

10 postskjermer
Idrettsbutikken: Kr 595,-
Letro: Kr 374,-
Dere sparer kr 221,- gjennom å handle 10 postskjermer i Sverige.

Forbehold om skrive- og regnefeil.
Svenske priser er omregnet til norske kroner etter omregningskurs 0,85.


Om man handler hele ovenstående pakke blir besparelsen på solide 1.070,- kroner. Og om man i tillegg tar høyde for at mange arrangementer har et langt høyere behov av utstyr enn det ovennevnte kan det med andre ord være store summer å spare.

Om årsaken til at det er så mye dyrere produkter på norsk side av grensen skyldes et generelt høyere kostnadsnivå hos oss som igjen påvirker Idrettsbutikkens innkjøpspriser, ineffektiv drift eller en bevisst høy prissetting som et ledd i NOF's avgiftspolitikk ligger i øyeblikket utenfor OPN.no's kunnskap.

Norske kunder er velkommen
- Prosentvis har vi ikke så mange kunder fra Norge, sier Johan Östergren til OPN.no.

- Han forteller videre at noe av årsaken til de lavere prisene, spesielt på postskjermer, kan være at Letro Sport har sitt eget merke Oltech.

- Går det greit å håndtere norske kunder?

- Med tanke på tollhåndtering er det litt kronglete og byråkratisk, opplyser Östergren.

Dette henger sammen med at svensk merverdiavgift må trekkes fra og norsk legges til, får OPN.no forklart.

- Men dette til tross tror jeg norske kunder tjener på å handle hos oss og vi ønsker norske kunder velkommen, understreker Johan Östergren på vegne av Letro.se.

Godt betalt dugnad
Om man bestiller via Idrettsbutikken.no eller Letro.se er selve bestillingsjobben i hovedsak den samme. Fratrekk av den svenske momsen og tillegg av den norske går opp i opp, da det etter hva OPN.no får opplyst er 25% mva begge steder.

Så langt er det altså i prinsippet et nullspill om man handler i Norge eller Sverige, men når vi tar høyde for den enorme prisforskjellen på produktene og i tillegg også justerer for valutaforskjellen ser man at det er store summer å spare ved å handle klokt.

Litt papirarbeide får man ved "importen", men sammenlignet med det økonomiske utbyttet på mye annen dugnadsaktivitet er det særs godt betalt å sende sin bestilling av arrangementsutstyr til Letro.se fremfor Orienteringsforbundets Idrettsbutikken.no.

På denne måten frigjør man på klubbnivå midler som blant annet kan investeres i ny aktivitet.

Letro Sport sin hjemmeside
Idrettsbutikkens hjemmeside

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler