bok

Jubileumsbok fra Eiker
- Ikke ett kjedelig øyeblikk

8. januar fylte Eiker Orienteringslag 50 år. I den forbindelse er det tatt frem en jubileumsbok spekket med fortellinger, bilder og kart fra 1960 og frem til i dag. Etter å ha bladd gjennom bokas 223 sider er det lett å slå fast at man på ingen måte trenger å være fra Eiker for å finne stor glede i dette praktverket. Eiker O-lag - 1960-2010


Jubileumsbokas redaksjonskomité tar oss med på en reise som starter i stiftelsesåret 1960, hvor klubbens gutteløpere gikk til topps i Ørnstafetten (forløperen til dagens O-festival).

Opp gjennom 60-årene serveres det en rekke kart og nostalgiske sort-hvit bilder. Men gradvis fylles boka med det som trolig må være blant de første fargebilder tatt av O-løpere.

Selv om en jubileumsbok skal være navlebeskuende er det overraskende hvor mye plass, som med stort hell, er brukt til å trekke linjer til den generelle utviklingen i norsk orientering og ikke minst til å hente frem storheter fra andre klubber og andre deler av landet.

Bilder og omtaler av løpere som Ingrid Thoresen (nå Hadler), Marit Økern Jensen, Magne Lystad, Peer H. Staff, Stig Berge og Åge Hadler dukker fort opp i bokas innledende tiår.

Driftig arrangør
Eiker Orienteringslag har aldri vært spesielt redde for å ta på seg store arrangementer. I løpet av de drøyt 200 sidene blir man derfor ved hjelp av kart, bilder og tekst, loset gjennom Eiker-arrangementen Nordisk mesterskap i 1965, NM-stafetten i 1968, VM i 1978, stafett-NM for juniorer i 1983, NM-uka i 1994, NM-langdistanse (ultra) i 1999, Veteranmesterskapet i år 2000, O-festivalen i 2004, og NM i skiorientering vinteren 2009.

I tillegg til en rekke andre arrangementer har Eikerløpet vært en tradisjonsrik bærebjelke gjennom så godt som samtlige 50 år. Bokas statistikkdel viser også at det ikke er få verdensmestre som har vunnet nettopp dette løpet.

Heder og ære
For mange lesere er det nok også moro å få gjensyn med stafetter som Grensekuriren, Krokskogstafetten og POL-stafetten, selv om disse omtalene i hovedsak fokuserer på Eikers egne prestasjoner.

Egne prestasjoner som det er verdt å trekke frem i lyset har det for øvrig vært mange av i 50-åringens liv.

De aller største av disse prestasjonene fant plass på 80-tallet, en tid hvor Eiker i tillegg til å være ekstra slagkraftige i de store stafettene, hadde spydspissen Morten Berglia som jevnt og trutt plukket VM-medaljer, med det individuelle VM-gullet fra Ungarn i 1983 som prikken over i'en.

Fokuserer på alle sider av O-idretten
I tillegg til å ha den nevnte statistikkdelen, har jubileumsboka også interessante artikler om hvordan klubbhuset ble til, et par sider om klubbens klubbdrakter og klubbmerket, æresmedlemmer og hederstegn og en samling av klubbrelaterte sanger og dikt.

Det er mye som gjør boka til verdifull lesing også for oss som ikke har et nært forhold til Eiker O-lag. Alle de spennende kartene og bildene er allerede nevnt. Men i tillegg er det en egen del av boka som tar for seg O-idrettens tekniske utvikling. Slik som artikkelen "Fra kontaktplast og fettstift til datautskrifter". Dette henspeiler naturlig nok på hvordan løypene har blitt "trykket" på kartet gjennom 50 år.

Fin historisk reise er også artikkelen om "Tidtaging og postkvittering". Selvfølgelig er det også fylidg omtale av klubbens kartarbeide gjennom sine første 50 år.

Kjente navn om Eiker Orienteringslag
I bokas sluttfase kommer det også en del hvor 13 kjente O-skikkelser, far og datter Staff (Peer H. og Hanne), Ingrid og Åge Hadler, Marit Økern Jensen, Stig Berge, Petter Thoresen, Egil Johansen, Olaf Helgesen, Leif A. Karlsen, Kjetil Bjørlo, Kåre Holt Hansen og vår egen tids Marianne Andersen, forteller om sitt forhold til Eiker Orienteringslag.

God lesing for O-løpere
Jubileumsboka fra Eiker Orienteringslag er utrolig gjennomarbeidet fra første til siste side. Kart, tekst og bilder holder høyeste kvalitet, det samme gjør bokas layoutmessige design. Selv som leser uten et nært forhold til Eiker møtte jeg ikke ett kjedelig øyeblikk underveis fra perm til perm.

Om man enten er, eller har vært, medlem i Eiker O-lag er det ingen tvil om at boka hører hjemme på hedersplass i bokhylla, men det er neimen ikke langt unna at boka fortjener den samme hedersplassen også hos alle oss andre som er generelt interessert i orienteringsidretten. Det er derfor enkelt for meg å anbefale OPN.no's lesere å kjøpe boka!

---

Jubileumsboka 'Eiker O-lag, 1960 - 2010' er til salgs hos bokhandlere rundt Eiker, men kan også kjøpes ved henvendelse til klubbens leder: Kjell Klokkerud, kjell.klokkerud@ebnett.no, mobil 974 28 363.

Boka er lest og omtalt av Geir Nilsen.

---

Eiker Orienteringslags hjemmeside.



Mulig relevante artikler