Anders Tiltnes underveis i NM-stafetten på Beitostølen 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Anders Tiltnes underveis i NM-stafetten på Beitostølen 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Frist 15. april - Husk geomatikk/kartfag!

- Det skjer så mye morsomt innen teknologi rundt geomatikk og kartfag, understreker toppløperen Anders Tiltnes overfor OPN.no, samtidig som han oppfordrer de som nå skal søke høyskole om å sette opp kartfag og geomatikk som studievalg.


Bø i Telemark, Gjøvik i Oppland, Oslo, Trondheim og Ås rett sør for Oslo (i Akershus) er steder hvor man kan studere geomatikk og kartfag. Både bachelor og master er mulig å ta innen fagområdet.

- Det er dette som er utdannelsen for alle orienteringsløpere, smiler Anders Tiltnes når OPN.no prater med ham fredag formiddag.

Selv jobber eliteløperen i IL Tyrving hos firmaet Terratec AS.

Blant arbeidsoppgaver man kan få etter endt studie ramser Tiltnes raskt opp noen innbydende gjøremål; Som 3D-modellering, laserscanning (mer og mer brukt i fremstilling av orienteringskart), løsninger for såkalte droner.

Videre kan nevnes arbeid innen Google-systemet med Google Maps og Google Street View, jobber innenfor bygg og anlegg, samt interessante sysler hos offentlige aktører som Kartverket, Statens Vegvesen, landbruket, i skogbruket og ved kommunale "geodatakontorer".

Selv om geomatikk og kartfag er så mye mer, handler det kort fortalt mye om stedfestet informasjon i ulike former, posisjoneringer og navigasjon i form av flåtestyring og ruteplanlegging fra A til Å, og da gjerne via både E, L og T.

Langt fremme
I mange sammenhenger er bransjen en teknologisk spydspiss som setter nye standarder, men også mer tradisjonell programvare er viktige arbeidsredskaper, samtidig som også mellommenneskelig kontakt gjerne er en viktig ingrediens i hverdagen.

- Hva med de som sitter og skal levere inn sine søknader til videre utdanning, men ikke føler de har nok kjennskap til hva dette dreier seg om Anders?

- Da har jeg 3 konkrete råd: Sett opp en eller flere studiesteder innen geomatikk/kartfag i søknaden nå 15. april.

- Deretter går du inn på http://geomatikkbransjen.no og titter litt videre på hva geomatikk/kartfag dreier seg om.

- Eventuelt ringer du også meg på telefon 480 78 230 for en prat, avrunder Anders Tiltnes, før han helt på tampen kommer med en artig oppfordring:

- Det hadde vært moro om leserne her nedenfor i kommentarfeltet på OPN.no kunne listet opp o-løpere med kartutdanning!


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler