En ung løper har akkurat kvittert på posten i full fart ved hjelp av Emit sitt Touch-Free-system. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.
DRØMMEREPRISE: Emit Touch-Free brukt av over 1.000 løpere
- Arrangørene av 3+3 i Sälen kontaktet oss og ville gjerne kjøre Touch-Free på disse konkurransene, forteller Emit-sjef Tommy Jauhojärvi til OPN.no. Dermed fikk det norske tidtakingsfirmaet kjørt Touch-Free-løsningen i full skala i vanlige o-løp 3 dager på rad.
De fleste av OPN.no's faste lesere bør være godt kjent med hvordan postkvitteringen foregår med det tradisjonelle Emit-utstyret i dag. I grove og forenklede trekk nevnes det allikevel at man har en relativt liten plastbrikke med innebygget "chip" festet rundt en finger.
Når man kommer til riktig post legger man denne brikka ned i et plast-spor på postenheten. Dermed blir det registrert i brikka at du har vært på posten.
Med Emit Touch-Free har man derimot et armbånd med brikke/chip rundt håndleddet. På posten er det en plate. Når man som løper kommer til posten er det nok at man sveiper armen forbi på noen centimeters avstand for at postkvitteringen skal finne sted.
I konkurranser bruker Emit Touch Free Pro. Den har en rekkevidde på 75 cm og man må være innenfor feltet i mindre en enn 1/10 sekund.
Et lys på armbåndet (emiTag) blinker i noen sekunder for å vise at kvitteringen er registrert.
Fortsetter nedenfor bildet
Enheten som her henger inne i postskjermen sender ut en kode fra 100-199 som registreres av emiTag-brikken, når brikken er innenfor et felt på cirka 75 cm i 1/10 sekund. En lysdiode i brikken begynner å blinke hurtig når postkoden er registrert. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.
OPN.no var ringside da Emit i samarbeid med arrangørene av 3+3 i Sälen, Malungs OK Skogsmårdarna, tidligere i sommer sørget for at rundt regnet 1000 svensker og noen håndfulle nordmenn fikk sine tider 3 dager til ende nettopp ved hjelp av Touch-Free-systemet.
- Hvordan gikk det med Touch-Free i Sälen?
- Det gikk meget bra. Arrangørene var meget fornøyd, mye positiv feedback fra deltakere og flere klubber som lurte på når de kunne ta dette systemet i bruk på deres konkurranser. Blant dem noen av de største arrangørene i Sverige, svarer Tommy Jauhojärvi på vegne av Emit.
- Hvorfor skal arrangører bruke Emit Touch-Free?
- I ski-orientering og sykkel-orientering er det et opplagt valg både for arrangør og ikke minst deltakere. Det er lett å sette ut poster. Det finnes ferdigutviklet software i Norge, Sverige og Finland klar for bruk. For deltakerne så er det en stor fordel i forhold til andre eksisterende stemplingssystemer å kunne stemple i full fart.
- I vanlig orientering så er det mange av de samme argumentene, men det er også en fordel at mange kan stemple samtidig. Det blir ikke køer ved stemplingsenhetene og spesielt i sprint blir det mer action.
- Hvor utbredt er Touch-Free?
- IOF har kun godkjent vårt system for ski orientering foreløpig, men det arrangeres vanlige o-løp og sykkel-orientering på dispens i norden. I tillegg har forsvaret begynt å ta i bruk Touch-Free på sine arrangement. Det finnes over 45 000 (emiTag) brikker i markedet men de brukes mest til langrenn, sykkel, skiskyting og mosjonsløp, opplyser Jauhojärvi.
- Hvorfor Sverige og Sälen - Hvordan kom Touch-Free samarbeidet egentlig igang med dem?
- Sentrale personer i Svenske Orienteringsforbundet fattet tidlig interesse for systemet og vi arrangerte blant annet VM i ski-orientering i Sverige i 2011 med systemet. Arrangørene av 3+3 i Sälen, det vil si Malungs OK Skogsmårdarna, kontaktet oss og ville gjerne kjøre Touch-Free på disse konkurransene. Etter at SOFT godkjente dette så var vi selvsagt interesserte i å stille opp.
Fortsetter nedenfor bildet
Emit-bilen ble fylt med Touch-Free-utstyr og kursen ble satt mot de svenske Sälen-fjellene øst for Trysil. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.
Tommy Jauhojärvi sier også at Sverige er et interessant marked der det har åpnet seg muligheter for å komme inn med et nytt stemplingssytem.
- Hva er de tekniske kravene for å bruke Emit Touch-Free?
- Systemet er basert på vårt emiTag-system som er utviklet for profesjonell tidtaking. I Norge har over 150 idrettslag tidtakingsutrustning klart for dette. Det man trenger i tillegg er postenheter og (emiTag) brikker. Nå er det mange som har emiTag fra før men vi leier også ut emiTag. Enkelte helger leier vi ut 7000 brikker i Norge. Man kan også arrangere enkle o-løp med kun startenhet, postenheter og målenhet og avlesing på en ECU (USB-stikk).
- Når det gjelder software så kan brikkesys og eTiming brukes i Norge. I Sverige har de OLA-systemet som støtter Touch-Free og i Finland har de flere software som støtter Touch-Free.
- Er Touch-Free dyrt/billig for arrangør?
- emiTag koster omtrent like mye som tradisjonelle o-brikker. Batteriene har 5 års levetid og kan skiftes ut. Det finnes postenheter for både trening og konkurranse. Konkurranseenhetene koster mer en dagens postenheter. Postenhetene kan slås av og på og kan brukes i cirka 2000 timer hvilket bør holde til i hvert fall 10 år med o-løp.
- Vil Emit Touch-Free overta helt for stemplingsbrikker og -bukker slik vi kjenner det i dag?
- For ski-orientering og sykkel-orientering er svaret definitivt ja. For vanlig orientering så vil det ta noe tid, men jeg tror at enkelte land vil innføre dette innen kort tid. I Norge så tror jeg det kan ta mange år før det blir offisielt godkjent. Vi har et system som fungerer bra i Norge og for Emit er det ikke noe hast i å bytte ut eksisterende system som fungerer bra. Dette er en modningsprosess og det finnes mange i Norge som har delte meninger om å innføre et nytt stemplingssystem. Tradisjonelt sett så er nordmenn ikke tilhengere av store forandringer.
- Må deltakere investere i noe ekstra utstyr ved bruk av Touch-Free?
- For de som løper norgescup og NM så er det vel motsatt. Med Touch-Free trenger de kun en type brikke isteden for 2 som i dag. Alle trenger en emiTag.
- Touch-Free for orientering og eventuelt for andre idretter. Er det samme utstyr som brukes for arrangør og deltakere?
- Det er samme utstyr. I orientering trenger man postenheter og eventuelt En MTR5 i tillegg, forklarer Tommy Jauhojärvi til OPN.no.
- Hvordan opplever brukere og arrangører å anvende Emit Touch-Free?
- Tilbakemeldingen fra Finland er entydig på at det er mye mindre disk med Touch-Free i ski-orienteringen enn med det tradisjonelle systemet. Det samme sier arrangøren av 3+3 i Sälen at de hadde mindre disk og jobb i rød sone enn med det systemet man vanligvis bruker i Sverige.
- Er Emit Touch-Free noe dere har utviklet over lang tid?
- Emit har jobbet med å få frem et godt Touch-Free-system siden 2001. Fra 2009 har vi lagt store ressurser i å utvikle dagens system som vi på sikt tror blir et offisielt tidtakings- og stemplingssystem i orientering. Touch-Free systemet er både et tidtakings-og stemplingssystem, forteller Tommy Jauhojärvi avslutningsvis.
Linker
Emits hjemmeside
Direktelink til Emit TFT (Touch-Free Trainer)
---
Oppslaget er første gang publisert her på OPN.no tilbake i 2012
Mulig relevante artikler