Verdensmester: - Konkurranse er beste trening

Som kjent er konkurranse beste form for trening, men av altfor mange blant "eliten" og deres støtteapparat her i O-Norge dessverre glemt. I Sverige, verdens beste o-nasjon sammen med Sveits, er man derimot klar over at konkurranse er beste form for trening, og flere av deres VM-løpere tar med seg O-Ringen i VM-oppkjøringen.




De springer både O-Ringen och VM – Billstam: "Tävling bästa träningen"

Den sista juli inleds VM – något som fått många VM-löpare att avstå O-Ringen.

Men undantag finns: Annika Billstam har precis efteranmält sig och även William Lind och Olle Boström springer. Och tisdagens sprint i Borås blir stjärnspäckad värre.

O-Ringen i Borås avgörs 19-24 juli och därefter återstår bara en vecka till VM-premiären, sprintkvalet i Forres. Inte så konstigt kanske att många av VM-löparna väljer att inte springa den klassiska svenska femdagarstävlingen i år.

Men, som sagt, spännande undantag finns. Regerande världsmästarinnan i medeldistans, OK Linnés Annika Billstam, har precis efteranmält sig och har ambitionen att springa samtliga distanser.

- Tävling är den bästa träningen och för mig som startar VM med medeldistans en bit in i mästerskapet ligger O-Ringen bra i tid i min formtoppning, säger Billstam som utöver medeln kommer att springa stafett och lång på VM.

- Jag ser O-Ringen som en viktig förberedelse inför VM. När jag är på plats på VM ska jag vara väl förberedd och redo att ta mig an utmaningarna. Jag ser fram emot fortsättningen på sommaren!

Även på herrsidan finns två VM-löpare som kör hela O-Ringen.

- Jag som har rötterna i Härryda har verkligen sett fram emot O-Ringen i Borås så jag bestämde mig tidigt för det här upplägget, säger Malungs William Lind, som också springer medel, stafett och lång på VM.

- Jag brukar reagera positivt på att köra några hårda tävlingar. Det var ungefär samma täta program 2011 och då kom jag i otroligt bra form till VM i Frankrike. Jag ser O-Ringen som en perfekt språngbräda mot VM.

På ungefär samma sätt resonerar Järlas Olle Boström, som ska springa medel och lång på VM:

- För mig blir det här den bästa uppladdningen. Jag hade inte velat komma till VM och inte ha tävlat på en och en halv månad. O-Ringen blir som ett genrep där jag får vässa tävlingsrutinerna i skarpt läge.

Belastningen ser han inte som något problem.

- Nej, en vanlig träningsvecka är hårdare än O-Ringen. Det som skulle kunna slita är snarare allt runtomkring eller om det skulle bli lika varmt som förra året. Men jag ser verkligen fram emot O-Ringen.

Varken Billstam, Boström eller Lind springer sprint i Skottland. Det innebär att de får några extra dagars mellanrum mellan O-Ringen och första VM-start. Fler löpare är i samma situation, men har resonerat annorlunda.

- Uppläggen skiljer en hel del mellan olika individer. Annika, William och Olle tycker att det passar bra med en tuffare fartperiod på O-Ringen, för att sedan släppa upp formen mot VM. Andra tror mer på ett annat upplägg, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Mest stjärnglans blir det på tisdagens elitsprint i Borås. Då kommer startfältet att kryddas med ett helt gäng VM-stjärnor som deltar i en uppvisningsklass: Tove Alexandersson, Lilian Forsgren, Jonas Leandersson, Jerker Lysell och Martin Regborn är alla på plats.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler