post_turo

Verden eldste turorientering
er i gang – igjen

ASKER: - Vi er ikke bare landets eldste turorientering, vi er verdens eldste turorientering, konstaterte Per Schanche i Asker Skiklubb fornøyd da den 45. utgaven av ”Askeladden” ble startet i Vollen på Slemmestadveien 2. påskedag.
Per Schanche. Foto: Hans L. Werp.


Det var en liten tjuvstart dette for de ekstra ivrige, for den offisielle åpningen skjer på Hvalstrand 1. mai. Da markeres den 45. utgaven med mye ekstra, som løyper for barn, skattejakt og grilling av pølser.

Det er den senere formann i Norges Orienteringsforbund, Jan Martin Larsen, som har fått æren av å være ”turorienteringens far”. Asker Skiklubb var tidlig ute med spesialkart for orientering, noe som ikke minst var Jan Martins fortjeneste, og dermed ble ideen satt ut i virkelighet i 1966, et opplegg med poster som sto ute i hele sommerhalvåret. Senere kom andre klubber etter og turorienteringen har vært norsk orienterings mest vedvarende suksess. Oppslutningen om turorientering har vært stor – og er det fortsatt.

”Arnestad” heter kartet der postene var satt ut allerede 2. påskedag, og også de vil stå ute til 3. oktober som resten av Askeladden. Arnestad-kartet er laget etter sprintnormen av Vidar Strand og var virkelig en fin ”prolog” på årets tur-o-sesong for de som møtte opp og kjøpte tur-o-konvolutt av Per Schanche. Her går Kyststien og dette området ut mot Oslofjorden er virkelig en idyll med stor trafikk av friluftsglade mennesker som denne dagen følte på våren.

Gjennomtenkt opplegg
Det som slår en ved å studere innholdet i konvolutten for årets opplegg, er hvor gjennomtenkt og variert verdens eldste turorientering legges opp. Blant annet er det laget et gratisopplegg som deles ut til husstandene med en runde ved Semsvannet, start 18. april. Også resten av kartene får tenna til å løpe i vann for en gammel orienteringsløper, det ser utrolig innbydende ut.

Terrenget i Asker og Bærum har jo hatt ord på seg for å være litt av hvert, men det skyldtes nok vel så mye tidlige tiders mangelfulle kart, som selve terrenget. Dessuten blir det ikke hogd så mye nå, som for noen tiår siden. Artikkelforfatteren gikk ”Flaggspretten”, bærumsklubbenes tur-o i fjor, og det var overraskende bra terreng. Ikke minst er orienteringen utfordrende og meget interessant, selv for de som har en fortid som aktive o-løpere.

”Åge Hadler på hjul”
Vi kom i prat med en eldre kar ute på en av tur-o-postene, og det viste seg å være en av landets rally-profiler fra den gangen Åge Hadler herjet i o-løypene. Monty Karlan var navnet, og han var kartleser og annenfører for selveste Kjell Gudim, duoen ble legendarisk for sine resultater i Rally Monte Carlo i Porsche!

Monty Karlan ble vel til og med kalt ”Åge Hadler på hjul”, for sine kartlesingsegenskaper. Nå sverger han til turorientering og veteranrally, kunne han fortelle oss. Pluss Stabæk, han skulle se så vel Stabæks damelag og herrelag etter tur-o-runden i Vollen. Det ble vel forresten tap mot TIL, Mika Koppinen scoret kampens eneste mål i Fornebu Arena. Sånn sett var kanskje tur-o-runden mer å glede seg over for Karlan?

Monty Karlan. Foto: Hans L. Werp.
Kjent kar fra bilsportmiljøet, Monty Karlan, på truffet på turorientering i Vollen.

---

Forsidebilde: - Det er ikke bare landets eldste turorientering, det er verdens eldste, sier Per Schanche i Asker Skiklubb.

---

Askeladdens hjemmeside.




Mulig relevante artikler