Annika Billstam fosser inn til totalseier i Nordic Orienteering Tour 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Annika Billstam fosser inn til totalseier i Nordic Orienteering Tour 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Slik løper Sverige VM-stafetten

Gullfavoritten Sverige henter inn en debutant til å ta damenes midtre etappe, mens Annika Billstam avslutter.


** Siste nytt fra Svenske landslaget **
VM-silvermedaljören från sprinten i tisdags, Anders Holmberg, ersätter gårdagens VM-silvermedaljör i medeldistans, Peter Öberg.

Anledningen är att Peter Öberg känner sig sliten. Anders Holmberg går in på startsträckan och Olle Boström springer, som tidigare meddelat, mittensträckan. David Andersson flyttas till sistasträckan.

*****

Opprinnelig pressemelding
Tove Alexandersson går in på mellansträckan i Sveriges lag till den avslutande VM-stafetten. Och blir det nya svenska medaljer kommer hela VM-laget att dela på eventuella medaljpremier.

19-åriga junioren Tove Alexandersson har under VM-veckan i Frankrike tränat och förberett sig för att kunna hoppa in i laget. Under sista dagen på VM får hon alltså chansen att VM-debutera på riktigt, tillsammans med två av de invdividuella världsmästarna. Helena Jansson, världsmästare på medeldistans, inleder och Annika Billstam, världsmästare på långdistans, avslutar.

I herrlaget springer David Andersson startsträckan, Olle Boström mellansträckan och Peter Öberg sistasträckan.

- Vi har pratat mycket om stafetterna i hela laget som är på plats i VM. Stafetten är det sista vi gör här nere och det är viktigt att alla känner sig delaktiga. Därför har vi bestämt att alla delar på eventuella prispengar, oavsett roll i laget, säger Peter Öberg, VM-silvermedaljör på medeldistans, som springer slutsträckan.

- Jag delar gärna med mig till dem som står bredvid och stöttar om vi tar medalj i morgon. Det är något som stärker vi-känslan, säger Öberg.

Ett VM-guld i stafett premieras med 45 000 kronor, ett silver ger 15 000 kronor och ett brons 3 000 kronor att dela på. Premierna delas ut av Skogssportens Gynnare, en stiftelse som har till uppgift att stötta orienteringssporten.

I fjol tog de svenska damerna brons i stafetten, medan Sveriges herrar blev sexa. Men i årets VM i Frankrike har medaljskörden redan innan stafetterna blivit rekordstor med sammanlagt tre guld, tre silver och två brons.

VM-stafetten direktsänds i SVT Play med start klockan 13.05. Damstafetten startar 13.15 och herrstafetten 15.15.

Det är tillåtet att ändra de inlämnade stafettlagen fram till en timme före start.




Mulig relevante artikler