O-boka: OPN anmelder 2008-utgaven

Lørdag 18. oktober lanserte Erik Borg og Vidar Benjaminsen den 6. utgaven av O-boka. Som OPN.no har påpekt tidligere er konseptet kjent og kjært, og boka er en sikker vinner i o-løperes bokhyller. En anmeldelse dreier seg derfor naturlig nok ikke om OPNs lesere bør kjøpe boka eller ei, men mer i retning av om B&B også i år har klart å innfri forventningene.


 
Følger sitt faste spor
O-boka følger sitt faste spor fra år til år, akkurat slik som årbøker skal gjøre. Den aller største O-begivenheten av dem all, VM i orientering, innleder med omtrent 20 sider med kart, bilder, omtaler, kuriositeter, resultater og medaljeoversikter. Deretter kommer resten av orienteringsåret i kronologisk rekkefølge, så drøyt 20 distriktssider og deretter avrundes det hele med en dose skiorientering. Totalt er boka på drøyt 180 sider.

Ovenstående mal står seg meget bra. Allikevel er det noen små aspekter ved selve 2008-utgaven som må tåle å få et lite rødt kryss i margen.

Terrengbilder savnes
O-boka er rik på bilder - ja, faktisk veldig rik, hele 530 i tallet. Men hvor er bildene som viser O-løpere i sitt rette element - ute i skogen, mens de løser oppgaver i form av å stemple på poster, lese kartet eller løfter blikket for å søke informasjon fremover i terrenget, samtidig som de gjør sitt ytterste for å kutte sekunder?

Det ser ut til å være en gjennomgående trend at bilder fra innspurten og ulike gruppebilder i målområdet prioriteres, fremfor bilder som viser o-idrettens egenart - den ensomme ulvs kamp mot elementene.

Fra VM, 10MILA, Jukola og diverse NM glimrer terrengbildene med sitt fravær. Fra Hovedløpet og O-Landsleiren settes det nærmest verdensrekord i antall bilder, men igjen er skogsbildene langt på vei utelatt.

Hederlige unntak er EM og ikke minst helsidesbildet fra junior-VM på side 76.

Bommet på bildetekster
Litt overrasket ble jeg da jeg underveis fant at flere bildetekster var rotet litt til med tanke på rekkefølgen på navn.

Røde bokser
De nye røde boksene med invers tekst (hvit på rødt) er i overkant påtrengende der hvor boksene er av en viss størrelse. Blikket suges inn i boksen. Jeg drister meg derfor til å tippe at boksene er mere pastell-farget allerede neste år, og at kanskje invers-varianten har blitt svart.

Tiomila vs. 10MILA
Det begynner å bli noen år siden Tiomila endret sitt egennavn til 10MILA. I Sverker Tiréns meget lesverdige O-boka-sak om Jukola, "Därfor växer Jukola", brukes den korrekte betegnelsen 10MILA, mens i den ni sider lange reportasjen fra 10MILA henger gammel-varianten Tiomila igjen.

Antall medlemmer i O-Norge
På siste side har Borg & Benjaminsen tatt inn en oversikt som viser antall medlemmer per klubb. For at en slik oversikt skal ha reell verdi burde det vært hengt på noen linjer som forklarer hvordan tallene skal forstås i forhold til for eksempel passive / aktive medlemmer og "konkurranseklubber / moderklubber".

En annen ting er at fylkene gjerne kunne vært sortert alfabetisk, fremfor varianten som baserer seg på fylkenes administrative fylkesnummer. Det er ikke helt logisk i alles hoder at Vestfold kommer som nr. syv og Finnmark står helt til slutt.

Ikke plass til alt hvert år
Jeg koste meg storveis med den oppsummeringen Borg & Benjaminsen nå har gitt meg av O-året 2008. Det var mange høydepunkter underveis. I tillegg til alle de gode mesterskapsomtalene og reportasjene fra store løp og stafetter satte jeg for eksempel stor pris på "bi-artikler" om "KOK-suksessen" på side 44 og 45, hva som gjør finske Jukola så stort på side 55 til 58, en rask gjennomgang av de norske sommerløpene i bokas midtparti, og ikke minst distriktssidene.

Noen synes nok det kan blir litt voldsomt med frimerke-store gruppebilder av blide barn og ungdommer fra henholdsvis O-Festivalen (4 sider) og Hovedløpet (9 sider). Men det at flest mulig foreldre og besteforeldre finner bilder av sine unge håpefulle i boka er nok noe som må til for å sikre et jevnt opplagstall fra år til år.

Personlig synes jeg de omtrent seks store massemønstringene (de som trekker rundt 1.000-1.500 deltakere og oppover) kunne "fortjent" fast plass i boka. Men som lesere må vi nok bare akseptere at det ikke er plass til alt hvert år - til det skjer det heldigvis for mye i norsk O-idrett i løpet av ett år.

Nå må jeg innrømme at jeg så langt ikke har lest hele O-boka ord for ord. Men det ser ut til at også årets utgave har klart å seg meget bra i forhold til skjemmende skrivefeil. Borg & Benjaminsen, samt eventuelle medhjelpere, skal ha all honnør for at de vektlegger det ressurskrevende språkarbeidet.

Fast inventar i ethvert O-hjem
I årets utgave fant jeg noen saker som trakk litt ned - ref. ovenstående gjennomgang. Jeg er den første til å innrømme at noe av dette er nært opp til å være "petimeterpirk". Men som kjent; - Helheten er summen av alle detaljer.

I dette tilfellet er summen av alle detaljer, tradisjonen tro, særdeles bra. Borg & Benjaminsen har igjen levert varene. O-boka 2008 hører derfor definitivt hjemme i ethvert orienteringshjem. Og for 390,- kroner kan herligheten bli din!
 
Linker nedenfor bildet.

Anne Margrethe Hausken pryder O-boka 2008. Faksimile: O-boka 2008.
 
Linker
O-bokas hjemmeside.
Tidligere anmeldelser her på OPN.no:
2007 - O-boka 2007 - sikker vinner i bokhylla.
2006 - O-boka leverer varene.
2005 - Briljant fra perm til perm.

---

O-boka 2008 er anmeldt av OPN.no ved Geir Nilsen.



Mulig relevante artikler