GPS-tracking fra Elitserien i Husqvarna i påsken 2011.

GPS-tracking fra Elitserien i Huskvarna i påsken 2011.

Norske jenter frifunnet - så disket igjen

De svenske Elitserie-løpene som gikk i Huskvarna i påsken har nå fått et etterspill. Fem jenter som løp i kanten av forbudt område er i etterkant av hendelsen disket. To norske landslagsjenter var innblandet.


Det var i forbindelse med jaktstarten på andre dag av Elitserien at en klynge med dameløpere valgte et veivalg som var merket med forbudt skravur på kartet.

To av disse løperne var de norske landslagsløperne Ida Marie Næss Bjørgul fra Halden og Heidi Østlid Bagstevold fra Bækkelaget.

Både arrangører og andre kunne følge løpernes GPS-signaler og man kunne registrere at de sannsynligvis løp innenfor eller i kanten av et markert forbudt område.

GPS-signalene er ofte ikke helt kalibrert med kartet, og det var derfor tvil om løperne var innenfor forbudt område. Markeringen på kartet kunne også være egnet til en smule misforståelse, da forbudtområdet dekket over en vei.

Av bildet over ser vi signalene til Heidi Østlid Bagstevold og Ida Marie Næss Bjørgul samt veivalget til vinneren av jaktstarten, Helena Jansson.

I følge en artikkel om saken på Alternativet.nu, innrømmet én av løperne, Linnea Gustavsson, at hun hadde løpt på veien som var markert som forbudt. De andre løperne mente de hadde løpt i terrenget ved siden av veien.

Alle løperne ble av arrangøren frifunnet for å ha løpt i forbudt område, da de mente dette var en kombinasjon av mangelfull merking og informasjon fra arrangørens side.

Etter en innlevert protest fra klubben Haninge SOK en uke i etterkant, har ankeinstansen Smålands Orienteringsforbund nå kommet fram til at løperne bør diskes for regelbruddet. Dermed mister løperne sine plasseringer og poeng fra Elitserieløpet.

I følge Alternativet.nu har Smålands OF gjort undersøkninger på stedet og mener at de ikke kan finne fotavtrykk eller annet som indikerer at løperne har løpt ved siden av veien.

Det er nok ikke uvanlig at løpere av og til kommer inn i et forbudt område. Det spesielle i denne saken er at den blir etterprøvet, etterforsket og at ankeinstansen Smålands OF kommer til en annen beslutning enn arrangøren, i stor grad basert på GPS-trackingen.

For Heidi Østlid Bagstevold kommer denne fadesen i tillegg til diskvalifiseringen i O-ringen 2010, da hun også løp gjennom forbudt område med GPS på ryggen. Se egen sak på OPN i juli 2010.

Siste ord er kanskje ikke sagt i denne saken. Løperne eller andre har mulighet for å klage avgjørelsen inn for Sveriges Orienteringsforbund innen tre uker.

Uansett så er saken interessant og bør åpne øynene til løpere som kommende helg skal løpe NM sprint i Arendal by, med alle forbudte områder og restriksjoner som bymiljøet medfører.




Mulig relevante artikler