Norsk orientering - eksempel i svensk pengekrangel

Mer pengar till de olympiska idrotterna. Det är ett tydligt budskap som framförts av Stefan Lindeberg i Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. Det är ett uttalande som väckt funderingar i Svenska Orienteringsförbundet vad gäller elitidrotten i Sverige.


 
- Svenska staten måste mångdubbla sitt stöd till elitidrotten, om svenska idrottsstjärnor ska lyckas i framtiden, hävdar Stefan Lindeberg.

Pekka Nikulainen, idrottschef i Orienteringsförbundet reagerar starkt på det uttalandet:

- Det är väl helt OK, men vad menar Lindeberg egentligen? Medaljerna han pratar om är bara de olympiska. Han menar inte VM- eller EM-medaljer, som bara de icke-olympiska idrotterna (golf, orientering, bandy, innebandy med flera) kan vinna, säger Nikulainen.

Den svenska modellen, med SOK separerat från Riksidrottsförbundet, RF, är idag en utdöende arbetsform runt om i världen. I de andra länderna i Norden (Finland, Norge och Danmark), satsar respektive regering pengar till hela elitidrotten.

- Olympiatoppen i Norge en del av Norges Idrettsforbund vilket innebär att till exempel orientering är en del av denna verksamhet, säger Göran Andersson, landslagstränare och idrottschef i Norges Orienteringsförbund

Orientering får både verksamhetspengar och projektstöd i Norge. Man har idag åtta stipendiater, som får ett extra ekonomiskt stöd för att de antingen har tagit medalj på VM eller att de ingår i Olympiatoppens talangsatsning. Orientering är med i utvecklingsprojekt där man har kompetens eller där man behöver utvecklas i. Man skiljer inte på om man är olympisk eller icke olympisk, utan man resonerar utifrån "hur kan vi tillsammans bli starka som idrottsnation".

De summor som Stefan Lindeberg talar om i sitt uttalande är pengar som går till den samlade elitidrotten i respektive land, inte bara till de olympiska grenarna. Av de 120 miljoner, som går till Team Danmark, får exempelvis även den danska orienteringseliten del, på ungefär samma villkor som i Norge.

I Finland har Finlands Olympiska Kommitté (FOK) övergripande ansvar för elitidrotten och det fungerar bra. FOK får självklart resurser att ta hand om helheten. Att ansvara för hela elitidrotten handlar inte bara om utdelning av pengar, utan konkret samarbete mellan olika idrotter inom olika områden. Som exempel har FOK senaste tiden satsat mycket på regionala elitidrottsmiljöer och där är både olympiska och icke olympiska idrotter med.

- Genom samarbete sparas mycket resurser och olika idrotter lär mycket av varandra. Varför används inte den här resursen i Sverige? frågar sig Pekka Nikulainen, som innan sitt idrottschefsjobb i orienteringsförbundet har en bakgrund som utbildningschef i Finlands Idrott.

- Vi hoppas att inom en mycket snar framtid få alla idrottsgrenar i Sverige med i den nya svenska modellen där alla elitidrotter kan vara med och bidra till "den bästa idrottsnationen i Norden"´, säger Pekka Nikulainen.

******

Kilde: Pressemelding Svenska Orienteringsförbundet.



Mulig relevante artikler