Jordbærhaugen - langt bedre enn sitt rykte

Tidlig på 80-tallet var vi en del løpere fra Grei og Hasle/Løren som fra tid til annen forlot Lillomarkas silketerreng, på Oslos østkant, for å løpe Asker- og Bærum-klubbenes AB-karusell. Terrengene vi ble møtt med var ofte så stygge, slik som Kolsåstoppen og ikke minst Jordbærhaugen, at de ble bannlyst for all fremtid. Men i fjor dristet jeg meg tilbake til nettopp Jordbærhaugen. Etter 27 år viste den seg å ha blitt en liten perle.


 
Norgescup og Trimtex Cup
Da jeg løp på Jordbærhaugen i 1980 var det på et kart fra 1976. Terrenget fremsto som et rent helvete (unnskyld språkbruken, men det finnes ingen beskrivende ord som samtidg er dannet).

Gjensynet med Jordbærhaugen kom i 2007, i forbindelse med at IL Tyrving hadde invitert til norgescup og Trimtex Cup. 936 løpere deltok, mens det i 1980 var 340 stykker i det som da het nærløp (ingen forhåndpåmelding, og egentegning av løypa).

For meg ble gjensynet en nydelig opplevelse. Vel å merke jukser jeg litt siden jeg ser bort fra at jeg på vei til første post tråkket opp en skade i foten for n'te gang, og samtidig lukker jeg øynene for at synfarer Eystein Weltzien og jeg ikke hadde helt sammenfallende oppfatning av kart og terreng inn mot første post, hvilket førte med seg en ganske stygg bom.

Resten av løypa hadde jeg, der jeg humpet meg fremover, ypperlig kommunikasjon med kart og terreng. I tillegg husker jeg at jeg på vei mot 9. post ble fasinert av hvor utrolig vakker den stygge andungen, Jordbærhaugen, hadde blitt i løpøet av 27 år.

Og "vakker" var definitivt ikke en tanke som slo meg på min ferd over Jordbærhaugen da jeg i 1980 løp inn til 6. plass av de 21 deltakerne i klasse H13-14. Om du lurer på hvem som vant så var det en av datidens store ungdoms-stjerner, Stein Erik Berthelsen. Han vant den 2.7 km lange løypa med 5 minutter.
 

Klikk for STØRRE utsnitt av nytt og gammelt kart, med begge løypene, i samme vindu (*.jpg 0,6 mb).
 
I tillegg til å titte på eldre kart er det moro å studere gamle resultater.

Utsnitt av resultatene fra 1980. Som man ser var Lyn-søskenparet Aleidis Løken og Knut Anders Løken overlegne i "hovedklassene". Sistnevnte måtte riktig nok se seg slått av veteranene Åge Hadler og Øyvind Mjøen.

Noen år i forveien hadde for øvrig Hadler plukket med seg flere VM-gull. Mens herr Løken blant annet er kjent som Sigbjørn Skrålis far.

En annen liten resultat-kuriositet er Jan Tore Henriksen som i 1980 ble nest sist av de 30 løperne i klasse H15-16, en 3.5 km lang løype vunnet av senere VM-medaljør Rolf Vestre med 4 minutter. I "reprisen" i 2007 gikk derimot Henriksen helt til topps i klasse H40 med 75 sekunders margin. Bak han i res-lista finner vi VM-medaljører som Egil Iversen, Tore Sagvolden og Vidar Benjaminsen (ski-o).

En annen som gikk seirende ut av tvekampene på Jordbærhaugen i fjor var Anders Nordberg.
 


- Terrenget var vel egentlig ikke så ille, i alle fall ikke slik jeg opplevde det, fortalte kongen av Jordbærhaugen anno 2007, Anders Nordberg, til OPN.no etter løpet. Dronninga var Mari Fasting. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Konklusjon
Jeg husker ikke eksakt hva som egentlig gjorde at vi den gangen bannlyste terrenget, men jeg har en svak erindring av at hele åsen var et sammenhengende plantefelt (bush), plassert oppe på en stor steinrøys. Det kan også hende at kartet hadde noen mangler.

Men uansett; I mitt hode er ikke lenger Jordbærhaugen bannlyst, men faktisk et terreng jeg håper jeg får anledning til å løpe o-løp i på nytt om ikke så lenge.

Personlig mener jeg for øvrig det kan være hensiktsmessig at unge løpere fra tid til annen får den litt tvilsomme gleden av å oppleve skikkelig møkka-terreng, slik som jeg fikk da jeg som ungdomsløper ble kastet ut i mange av Norges minst gjestmilde terreng. Etter noen turer i skikkelig kjipe terreng blir man herdet.

Forresten så sies det at "evig eies kun et dårlig rykte", men for meg har ikke lenger Jordbærhaugen et dårlig rykte. Så kanskje jeg også skal oppsøke noen av de andre terrengene vest for Oslo som vi silkeløpere bannlyste på 80-tallet.

By the way: Kanskje noen av OPNs lesere husker langdistanseløpet Blod-BVIF'n som gikk fra Gommerud/Rykinn i Bærum. Fra det terrenget er det nok også noen som har sine minner om litt varierende terreng..., men det er en annen historie.

******

Linker
Klikk for STORT utsnitt av nytt og gamelt kart over Jordbærhaugen, med begge løypene, i samme vindu.




Mulig relevante artikler