Jon Tvedt på NM ultralang i Bodø i 2004, hvor han løp inn til bronse. Foto: Erik Borg / O-boka 2004.
Uslåelig som junior
I Lurdalens skoger ved Kongsberg i 1983 slo Jon Tvedt for alvor gjennom på nasjonalt nivå. På langdistansen under junior-NM utklasset han konkurrentene fullstendig.
- Først og fremst la vi merke til Jon Tvedt. Den 17-årige bergenseren var storfavoritt på forhånd, men at han skulle slå til med seier på nesten 5 minutter, var over forventningene. Jon gjorde et perfekt løpt, og han underskred stipulert vinnertid med 5-6 minutter, skrev Kjell Erik Kristiansen i NOF-posten (datidens Veivalg).
- Jon Tvedt skulle vel egentlig ha konkurrert i en klasse for seg selv, - klassen for de umulige! skrev Kristiansen videre.
Saken fortsetter nedenfor
Bergenserne Jon Tvedt (til høyre) fra Gular, og Truls Nygaard, Viking, forsynte seg grådig fra premiebordene på midten av 80-tallet. Faksimile fra NOF-posten 5/83. Foto: Kjell Erik Kristiansen.
- Jeg løp som en krøkke
Året etter utklassingen på Kongsberg tok Jon Tvedt et nytt NM-gull, men underveis på "hjemmebane" i Askøy-terrenget var han nær ved å bryte.
- Et elendig løp. Bare ruste ut av postene, til å begynne med. Hvorfor vet jeg ikke, trodde vel det skulle bli lett match, fortalte Jon til NOF-postens redaktør Svein Kvalheim etter løpet.
På nest siste post bommet Tvedt 4 minutter og holdt på å gi seg.
- Syntes løpet hadde vært mislykket og da jeg bommet på nest siste tenkte jeg faktisk å bryte. Heldigvis dumpet jeg opp i posten og fikk høre at jeg ledet. Men jeg ble ikke spesielt glad, mest lettet, kommenterte Tvedt, som mente han selv hadde løpt som en "krøkke".
Til tross for sitt "elendige løp" vant Tvedt H17-18's 6,7 km lange løype med over 4 minutter.
Saken fortsetter nedenfor
Jon Tvedt flankert av sølv-vinner i H17-18, Ivar Mølnvik fra Molde, og bronsegutten Ole Ingesen fra Ringerike. Faksimile fra NOF-posten 5/84. Foto: Svein Kvalheim.
Sin første internasjonale medalje
Høsten -84 resulterte også i Jon Tvedts første internasjonale medalje. Under nordisk mesterskap i Troms løp han som 18-åring inn til 3. plass i junior-klassen, kun slått av to år eldre Truls Nygård (gull) og jevngamle Petter Thoresen.
I årene 1985 til -88 var Tvedt nesten borte fra O-løypa. I bladet Orientering (nå kjent som Veivalg) nr. 4/93 oppsummerer Erik Unaas Jons vei tilbake til sirkusmanesjen.
- Skadene kom tett og brutalt. De fleste hadde avskrevet Jon Tvedt. Så dukket han opp igjen - som troll av eske. Først noen enkelte løp hjemme i Bergen, hans base har alltid vært moren i Fyllingsdalen og forbildet Jan Fjærestad i Fana (OPN's anm. Jan Fjærestad var stor O-løper og friidrettsløper på 70- og 80-tallet).
Videre skriver bladet at det momentant ble lokale seire og i -89 var Jon Tvedt igjen med i et NM. Plass på NOFs elitelag ble det også. I 1990 var Tvedt i troppen til nordisk mesterskap.
I -91 var Jon Tvedt reserve til VM. På forsommeren samme år vant han sin første senior-tittel i forbindelse med NM ultralang i Haugesund.
Året etter løp Tvedt inn til 11. og 13. plass i nordisk mesterskap på Rena på henholdsvis lang- og kortdistansen. I stafetten løp han 2. laget inn til 2. plass, kun 8 sekunder etter Norges 1. lag med ankermannen Petter Thoresen.
- Jeg vet at jeg er 28 år, men mentalt føler jeg meg som en 20-åring. Først nå har jeg kommet opp på samme fysiske nivå som jeg var for 10 år siden, fortalte Jon Tvedt til bladet Orientering sommeren -93.
Saken fortsetter nedenfor
Jon Tvedt og Siri Størmer etter sine gull-løp på NM ultralang i Drammen i -92. Faksimile av Orientering nr. 4/92. Foto: Torgeir Strandhagen.
Toppet O-karrieren i -93 og -95
Sine sportslige høydepunkter fikk Jon Tvedt i VM-årene 1993 og 1995. I Sibbo i Finland var han overlegen på langdistansen under nordisk mesterskap og vant med nærmere 3 minutter. Senere på året løp han inn til 4. plass på mellomdistansen i VM i USA, ett lite sekund fra bronse.
Også under VM i Tyskland i 1995 var Tvedt nær ved å ta bronse. Da på langdistansen. Etter nesten 94 minutter løping. kom han 15. sekunder for sent. Det ble 6. plass.
Saken fortsetter nedenfor
Vårsesongen 1995 vant Jon Tvedt NM ultralang, O-festivalen og begge VM-uttaksløpene. Dette gjorde han til forsidegutt i bladet Orientering. Faksimile Orientering 5/95. Foto: Erik Unaas.
Fortsatte på høyt nivå
Selv om Jon Tvedt også i årene etter 1995 holdt meget høyt nivå som O-løper var han av ulike årsaker ikke lenger fast inventar helt i toppsjiktet. Allikevel fikk han med seg et NM-gull på mellomdistansen i 1999, og plass i den norske troppen til VM i Skottland. Der ble det en sterk 8. plass på langdistansen.
Også ved nordisk mesterskap i Malvik ved Trondheim var Tvedt på plass. Der løp han inn til en solid 6. plass på langdistansen og 10. på mellomdistansen.
Utover på 2000-tallet slang Jon også innom noen NM. Først og fremst på den ultralange distansen. Og selvfølgelig plukket han da med seg flere medaljer, selv om gullene uteble.
- Jeg tror jeg har bra løpsøkonomi. Så har jeg talent for å holde en viss fart og klarer å orientere bra, fortalte Jon Tvedt til O-boka etter NM-bronsen på ultralang i 2004.
Ble motbakkekonge
Jon Tvedt var altså ikke lenger like fremtredende i O-løypa, men han hadde funnet seg en ny arena hvor han lekte med konkurrentene på samme måte som han gjorde under NM ultralang i årene 1991 til -95, da han tok 5 gull på rad.
Tvedt hadde kastet seg på den raskt voksende bølgen av motbakkeløp - en bølge hvor han ikke uten grunn fikk tilnavnet motbakkekongen.
I tillegg til å ha vunnet de 4 NM som har vært arrangert i disiplinen har Jon Tvedt satt utrolige løyperekorder, i kjente så vel som ukjente motbakkeløp, som vi må ta høyde for kan bli stående i flere tiår.
Blant annet i Bergens stolthet, Stoltzekleiven Opp, var Jon Tvedt i en egen divisjon.
- Det er verd å merke seg at det berre er 10 sekundar mellom rekorden som han sette som 29 åring og tida som 42 åring i 2008, då han vann på 8.23, året før vann han på 8.19. Ikkje rart at Bergensarane kallar Jon for Stoltzekongen, skriver Christian Prestegård i sine minneord på Kondis.no.
Jon Tvedt i motbakkeløpet 'Skåla 1848m rett opp' i 2008.
Foto: Kjell Vigestad / Kondis.
Likte lange og tøffe utfordringer
Da OPN.no i 2006 intervjuet Jon Tvedt i forkant av NM ultralang i Førde uttalte han at det å kunne vinne pengepremie på 10.000,- kroner var langt viktigere enn eventuell gullmedalje.
Dette er nok bare halve sannheten. For selv om Tvedts livssituasjon var utfordrende, spesielt etter at kona brått gikk bort i 2000 og Tvedt da ble alenefar til to døtre, så hadde han en forkjærlighet, om ikke for medaljer, så i alle fall for lange O-løp.
- Ultralang er en flott og krevende distanse. Den har i seg en del momenter vi ikke finner på andre distanser, blant annet at det med veivalg spiller en større rolle, understreket Tvedt i OPN-intervjuet.
Fikk mye ut av lite
Jon Tvedt var ikke bare fantastisk som idrettsmann. Også som menneske utmerket han seg. For å nå sine sportslige mål var han ikke redd for å gå egne veier. Han var også en mester til å få mye ut av lite.
- Det er bedre å bruke pengene til mat enn hotell, sa Jon Tvedt til magasinet Orientering i 1993. Tvedt sov like gjerne i sitt lille fjelltelt eller under åpen himmel, dersom planlagte overnattinger hos venner ikke lot seg gjennomføre.
Muligheten av å fritt kunne reise rundt på egne treningsleire og konkurranser veide også større enn det å være bunnet til fast inntektsgivende arbeide.
Fortsetter nedenfor
Jon Tvedt - NOM-gull 1993. Faksimile Orientering 4/93. Foto: Erik Unaas.
Gullfjellet ble siste post
- Jeg setter veldig pris på å bli sliten i naturen. Løpe lange turer innover fjellet. Du føler at du lever rett og slett, sa Jon Tvedt til NRK i TV-programmet 'Faktor: Året det var så bratt', spilt inn i 2007.
Helt til det siste fikk Jon Tvedt føle at han levde. Det var nemlig ute i naturen, på fjellet, en uværsdag i januar at Jon Tvedts reise; langs livets landevei, inne i de dype skoger og oppe i de høye fjell, brått tok slutt søndag 11. januar 2009.
Gullfjellet hadde for alltid tatt til seg en ekte GULLgutt - tilbake sitter 3 barn som mistet sin kjære far, samboer, øvrig familie, venner og alle andre som beundret idrettsmannen og mennesket Jon Tvedt - du fikk bare 42 år, men sporene du etterlater deg lever evig!
******
Noen av Jon Tvedts prestasjoner i O-løypa
Norgesmesterskap - Gull
1983 - langdistanse H17-18
1984 - langdistanse H17-18
1991 - ultralang
1992 - ultralang
1992 - stafett
1993 - ultralang
1993 - stafett
1994 - ultralang
1995 - ultralang
1999 - mellomdistanse
Nordisk mesterskap - Gull
1984 - stafett (junior)
1993 - langdistanse
VM
1993 - nr. 4 - mellomdistanse, 1 sekund fra bronse
1993 - nr. 6 - stafett
1993 - nr. 11 - langdistanse
1995 - nr. 4 - stafett
1995 - nr. 6 - langdistanse, 15. sekunder fra bronse
1995 - nr. 12 - mellomdistanse
1999 - nr. 8 - langdistanse
Som O-løper vant Tvedt NM-gull for klubbene IL Gular, Askøy OL, Halden SK og Kristiansand OK.
Jon Tvedt mottar NM-sølv fra daværende NOF-president Bjørn R. Berntsen etter NM ultralang i Førde i 2006. Foto: Jan Kocbach.
******
Kilder
Kondis
NRK
NOF-posten og Orientering (bladet som nå heter Veivalg).
O-boka
OPN.no
|