Kors

Kors

Jarle Teigland er død

Som 13-åring løp Jarle Teigland inn til seier i Hovedløpet. Noen år senere ble det gull i junior-NM. Fra nordisk mesterskap fikk han med seg stafett-bronse både som junior og senior. Pallplasseringer i world cup og 10Mila inngår også blant merittene. Mandag døde Jarle Teigland brått i sitt hjem, 47 år gammel.


De senere årene var det idretter som sykling, langrenn og padling som i hovedsak ivaretok Jarle Teiglands fysiske utskeielser, men så sent som i 2008 var han løypelegger for Fredrikstad Skiklubbs stormønstring, Blodslitet.

Løypene til Blodslitet jobbet Teigland med i to år. Den første tiden ble brukt til å gjøre seg kjent i marka, deretter gikk han over til strekk og veivalg. – Det er jammen noen veivalgsstrekk jeg selv ikke vet hvor jeg ville løpt, uttalte løypeleggeren like i forkant av arrangementet.

Sammen med nettopp Fredrikstad Skiklubb ble Teigland nummer 3 i 10Mila i 1995. Ni år tidligere tok han samme plassering med NTHI (nå NTNUI). Men det var romeriksklubben O-52 (nå Østmarka Orienteringsklubb) som flasket opp det store orienteringstalentet.

Det var med O-52 på ryggen Teigland høstet mange av sine største triumfer i orienteringsløypa. Som 13-åring i 1975 finner vi den nevnte seieren i Hovedløpet. Fem år senere ble det individuelt NM-gull i H17-18, og også gull i junior-stafetten.

Bjørn Mella, Jarle Teigland og Dag Rummelhoff. Faksimile NOF-posten. Foto: Harald Andresen.
Fra venstre: Bjørn Mella, Jarle Teigland og Dag Rummelhoff etter stafett-gullet i 1980. Rummelhoff har også gått bort. Faksimile NOF-posten. Foto: Harald Andresen.

I 1982 løp Teigland i kvartetten som tok stafett-bronse i juniorklassen under nordisk mesterskap.

Som senior hevdet Jarle Teigland seg nasjonalt gjennom blant annet mange sterke NM-prestasjoner, hvorav sølv fra ultralang i 1986. Internasjonalt gjorde Teigland seg bemerket ved flere gode enkeltprestasjoner i verdenscupens første år på midten av 80-tallet, med 3. plass fra Frankrike i -86 som prikken over i-en. Dette året ble det også 2. plass i en nordisk landskamp. Under nordisk mesterskap på Åland samme sesong inngikk han i stafettlaget som løp inn til 3. plass.

På 80-tallet var O-52 til tider langt fremme i flere av de store stafettene i inn- og utland. Som klubbens stjerneløper tok Teigland gjerne hånd om ankeretappen. I tillegg var han også en slags primus motor og sterk bidragsyter i forhold til å dra resten av klubbens løpere ut på treninger og konkurranser.

Grunnet ben som ikke lenger tålte så mye løping, har Jarle Teigland i nyere tid mest brukt sykkel, ski og kajakk. Men under en sammenkomst i familiens hjem i Fredrikstad for noen få år siden viste han at kartinteressen på ingen måte hadde sluppet taket. Teigland havnet i sofaen sammen med en annen kartfantast, med det resultat at det ble hentet frem esker med kart, etterfulgt av en to-manns-diskusjon om kartdetaljer, tegning av skrenter og andre finurligheter som de med størst kartinteresse gjerne er opptatt av.

Med sin egen sportslige bakgrunn og store kartinteresse kunne Teigland derfor være trygg på at han hadde sine ord i behold da han i forkant av Blodslitet 2008 slo fast at løypene han selv hadde laget var veldig bra og i tillegg lovet at folk skulle bli slitne.

Teiglands sportslige CV vitner også om at han selv likte å bruke kroppen fysisk. Senest søndag var han på skitur med sin kone og deretter hadde han forberedt seg til nyårets første arbeidsuke. Natt til mandag satte derimot hjertet en stopp for den videre reise langs livets landevei.

Jarle Teigland ble 47 år og etterlater seg kona Anne Grethe og barna Sara og Even fra et tidligere ekteskap.

---

Kilder: O-boka, NOF-posten, Fredrikstad Skiklubb, Østmarka Orienteringsklubb og venner av Jarle Teigland.

---

Sist justert 7. januar 2009, kl 10:57.




Mulig relevante artikler