opn.custompublish.com

Utsnitt fra H17AL-løypa i Kløftefossløpet. Kart: Modum Orienteringslag.

TERNINGKAST KLØFTEFOSSLØPET - MED GOD DUNST FRA STORHETSTIDAS LOGIKK

Også i år byr OPN.no på omtaler og terningkast fra noen utvalgte konkurranser, heng med..!08.05.2018 - OPN.no

Hvor ofte har vi ikke opplevd de siste 10-årene at eliten har gjemt seg bort for å terpe o-teknikk samtidig som det arrangeres flotte orienteringsløp.

Hvilken merkelig årsak som har ligget til grunn har for realistene blant oss vært helt umulig å få tak i.

For å bli en god orienteringsløper finnes det ikke bedre trening enn å delta i orienteringsløp, samtidig er det nok av andre dager gjennom året og sesongen til annen trening.

Hos nettavisen OPN.no har det gang på gang blitt påpekt at det må løpes orienteringsløp for å bli en god orienteringsløper.

Samtidig så handler dette også mye om arrangørmotivasjon.

Det er drepen for en liten klubb og for en idrett som helhet å oppleve at eliten ikke gidder å komme til arrangementene fordi de heller skal ut og løpe korridortrening.

Men gode krefter vinner alltid frem til slutt, nå er pendelen i ferd med å snu.

Det virker også som sentralleddet i Oslo har begynt å se nødvendigheten av å prioritere riktig.

For sist helg var det Camp Norway for eliten, men de gjemte seg ikke bort, de mønstret til start i Kløftefossløpet.

Det har nok begynt å sige inn en erkjennelse på UIlevål Stadion om at dersom mosjonistene skal gidde å finansiere elitens aktiviteter så må eliten gi tilbake blant annet i form av tilstedeværelse ute i grunnfjellet av o-idretten, de må rett og slett delta i de små og lokale løpene, nærløp og kretsløp i større grad enn hva vi har sett i en lengre periode.

Samtidig er jo dette den aller beste treningen de kan få, bare spør de som herjet i de internasjonale resultatlistene i storhetstida og gullalderen.

Ikke bare var de kløppere o-teknisk, de hadde også en løpskapasitet og fart andre nasjoner måtte se langt etter.

Nye vinder og nye toner i hvordan det skal prioriteres ga altså en startliste i de såkalte hovedklassene i Kløftefossløpet på henholdsvis 57 damer og 71 herrer, 128 totalt i disse to klassene.

Topp 3 damer var i nevnt rekkefølge Kamilla Olaussen, Marte Narum og Siri Ulvestad. Kilometertid på Kamilla var 6:43, de løp 5,4 km.

Hos herrene ble seierspallen bekledd av Jo Forseth Indgaard, Torgeir Nørbech og Per Harald Löfgren Johansen, kilometer tid 5:30 i den 5,9 km lange løypa.

Felles for alle nevnte løpere, samt en god del andre navn litt videre utover i resultatlista, er at de holder meget høyt nivå.

Men som OPN.no har påpekt i lang tid, folk drar folk, og det klarte Modum Orienteringslag å sørge for søndag 7. mai 2018.

Om vi løfter blikket bort fra det gode startfeltet og over til den generelle infrastrukturen, så er det ingen ting å trekke for.

Parkering, kiosksalg og Snarumselva, for de som ønsket en kjølig dukkert, lå kloss på målseilet. Starten var 2-3 minutter lett jogg unna.

Terrenget var av den ekstra morsomme typen, gropterreng og paddeflat furumo så godt som uten undervegetasjon.

"Feelgood" i stor stil, selv om kong vinters mange toppknekk gjorde at det ble en del høye kneløft, litt snø var det faktisk også i terrenget, men på ingen måte til hinder.

Terningskast handler ikke bare om å gi ros, vi må også tillate oss å pirke litt.

Sett fra OPN.no sitt ståsted mener vi det er unødvendig med 2 minutters startintervall. Det gjør bare at alt tar dobbelt så lang tid, og selv om mange har satt av dagen til o-løp, så er det greit å gjøre startperioden mer kompakt, det forenkler også ofte rundt samkjøring etc.

Samtidig som o-sporten også bør etterstrebe å få med seg deltakere som ikke ønsker å bruke en hel dag på o-løp, men ønsker å kombinere løpet med andre gjøremål den dagen.

Og om noen mener at 2 minutter må til for å få sportslig rettferdighet, ha da i bakhodet at de beste er best uansett, og de nestbeste har ikke nubbsjanse til å henge på stjernene mere enn 20-30 meter før toget er gått.

Om det er flere god med, slik vi nå ser en positiv og økende tendens til at det er i ferd med å bli, etter at budskapet har blitt hamret inn noen år her på OPN.no, så kan dette løses med spredning.

En god løper sendes ut i skogen, deretter noen middelhavsfarere og rundingsbøyer, før neste gode løper entrer startstreken.

Over 450 deltakere var det totalt i Kløftefossløpet, dette er veldig bra med tanke på hvor o-sporten befinner seg i dag, og dette bekrefter samtidig nok en gang at Buskerudmodellen fungerer.

Og om noen skulle lure, Kløftefoss er ikke akkurat verdens navle, der det lille tettstedet ligger mellom Krødern og Vikersund i Buskerud.

Det at det legges uttaksløp inn i løpene er heller ingen ulempe, vi husker jo hvordan kretsløpene ble enormt store rundt 80-tallet blant annet på grunn av at de hadde status som uttaksløp til Hovedløpet, til NM osv. Det er sunt, riktig og fornuftig å la løpere måtte gjennom kvalifiseringsløp.

I Kløftefossløpet var det uttak til Unionsmatch for ungdommen. Ungdommer drar søsken og foreldre, disse igjen drar med seg klubbkamerater, alt henger sammen.

Helt på tampen nevner vi at Buskerudmodellen slår til igjen allerede førstkommende torsdag, da er det Eikerløpet som gjennomføres på Kristi Himmelfartsdag. Per nå er det 724 påmeldte - Det er sus i skogens idrett!

** Dette er dommen for KLØFTEFOSSLØPET 2018:

TERNINGKAST 6 - UTEN TVIL

* Resultater fra Kløftefossløpet


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler