gullmedalje

GULL til Reenaas og sterke norske juniorer

Marte Reenaas tok gull på dagens mellomdistanse på EM. Barbro Kvåle tok også en sølvmedlaje i juniorenes verdensmesterskap. Samtidig var det mange sterke norske prestasjoner i de yngre klassene. Torstein Wang og Andrine Benjaminsen tok hver sin seier i de yngste klassene.marte-reenaas-em-romania-2010-foto-erik-borg

Marte Reenaas gikk inn til gull på mellomdistansen i det krevende løypenettet på Sjusjøen. Reenaas lå først hele veien, men var tett fulgt av Tatyana Kozlova fra Russland. Reenaas avgjorde duellen på 17. posten hvor Kozlova gjorde en liten feil. Dermed kunne hun seile ensom inn i mål 22 sekunder foran Polina Malchikova også fra Russland. Hun tok igjen Kozlova på vei til siste post.

Med det kunne Reenaas innkassere sin første seier i dette mesterskapet, samt den første medaljen for seniorene.

I herrenes eliteklasse hang Hans Jørgen Kvåle og Lars Moholt bra med i starten. Kvåle gjorde noen små feil underveis og han ble hengende litt etter. Moholt holdt derimot koken oppe og hang bra med når de var ferdige med den første gaflingen. Da var han nummer 4 kun 1 minutt bak. På sisterunden tapte han ytterligere 1 minutt og endte dermed på en 11. plass.

Seieren gikk til Erik Rost fra Sverige. Han vant spurtoppgjøret mot finske Staffan Tunis. På tredje plass kom Vladimir Barchukov fra Russland. Han var 1:26 etter den svenske vinneren.

barbro-kvale-lygna-ski-o-2011-foto-vidar-benjaminsen

I juniorverdensmesterskapet tok Barbro Kvåle en sterk sølvmedalje på dagens mellomdistanse. Tove Alexandersson fra Sverige tok gullet 1:10 sekunder foran Kvåle. Begge var sammen når de startet på sommerfuglgafflingen. Men etter 4 km hver for seg var det blitt en 30 sekunders luke ned til Kvåle. Alexandersson var sterk i skutersporene og økte luken sin med ytterligere 30 sekunder på den neste kilometeren. Marjut Turunen tok bronsen.

Audhild Bakken Rognstad var også lenge med i kampen om tredjeplassen men tapte til slutt spurtoppgjøret mot Marjut Turunen fra Finland. De var henholdsvis 2:19 og 2:25 bak vinneren fra Sverige.

I herrenes 20 års klasse lå Dag Lofthus og Eskil Kinneberg med i teten frem til sommerfuglen. Men fikk problemer i gafflingen og passerte på 19. og 11. plass etter gafflingen. Tilslutt holdt Eskil 11. plassen sin og ble med det beste nordmann.

I EYOC ble det to gullmedaljer til Norge. I kvinnenes 17 års klasse tok Andrine Benjaminsen gullet foran Liubov Balandina fra Russland. Benjaminsen var med i teten da de startet på sommerfuglene og var den første til å fulføre. Da hadde hun en ledelse på 12 sekunder til russeren og 20 sekunder til Frida Sandberg fra Sverige som hadde vunnet de to foregående løpene. Benjaminsen var kald på slutten og gjorde ingen feil. Dermed kunne hun innkassere gullet med 10 sekunders margin. Frida Sandberg tok til slutt bronsen.

Det var også en god norsk laginnsats på dagens mellomdistanse. Her tok nemlig Elbjørg Narum 9. plassen og Gunnvor Hov Høydal 10. plassen.

Torstein Wang tok norges tredje gull for dagen da han vant menn 17. De norske 17- åringene hadde sikret seg fire av de fem beste plassene på første meldepost. Etter sommerfuglgafflingen var det dobbelt norsk med Wang i tet og Bjørnar Kvåle 43 sekunder etter. Russiske Maxim Dmitriev gikk fort etter sommerfuglen og tok igjen nesten 1:10 på Wang. Men en liten feil inn i siste post gjorde at Wang fikk et lite forsprang. Da kunne Wang sikre gullet 7 sekunder foran Dmitriev i mål. Bjørnar Kvåle gikk også fort på slutten og avsluttet kun 13 sekunder bak Wang. Dette ga han en sterk bronse plass.

Her var det også sterk lag innsats med to løpere på pallen. Samtidig fulgte Jonas Madslien Bakken på 6. plass kun 1. minutt bak. Trond Einar Pedersli tapte ett tett spurtoppgjør om 10. plassen og ende tilslutt på 11. plass.

Dermed var det mange sterke prestasjoner på dagens mellomdistanse. I morgen er det klart for stafett på mesterskapets siste dag. Her håper vi at senior gutta kan reise kjerringa og kjempe helt i toppen.