Foreslo å legge ned natt-NM og NM ultralang
NB! REPRISE fra 21. januar 2012
Foreslår å legge ned natt-NM og NM ultralang
I 1986 ble Atle Dengerud norsk mester i nattorientering. I 2012 er han løypelegger når Steinkjer OK arrangerer ultralang-NM. På kommende forbundsting den 10 – 11. mars 2012 på Rica Hotell, Gardermoen vil kretsleder Dengerud på vegne av Nord-Trøndelag Orienteringskrets foreslå legge ned både natt-NM og NM ultralang.
Får Nord-Trøndelag O-krets og Dengerud med seg tilstrekkelig mange tingdelegater, kan natt-NM gå over i historien fra 2013 og ultralang-NM gå samme veien året etter.
Dette er forslaget Nord-Trøndelag O-krets har fremmet for forbundstinget 10.-11. mars 2012:
Forslag til NOF’s ting 2012 fra Nord-Trøndelag Orienteringskrets.
Tilpasning av NM-programmet ved å legge ned NM natt fra 2013 og NM Ultralang fra 2014.
Begrunnelse
Orienteringsidretten er i stadig utvikling og i Norge har vi innført nye NM-øvelser etter hvert som VM-programmet er utvidet, uten at NM-øvelser er fjernet fra programmet. I tillegg ble NM Ultralang åpnet for juniorer i 2006. Som et resultat av dette er det nå 6 NM-øvelser for seniorer og 7 for juniorer når NM-stafetten medregnes. Dette er etter vår mening for mange NM. Fjerning av 2 NM’er vil slik vi ser det ha følgende positive effekter:
1. Fokus på internasjonale øvelser
* Fokus på de øvelser som inngår i VM-programmet blir redusert ved NM i andre øvelser.
2. Økt status til NM
* For mange NM gir hvert NM lavere status.
3. Forbedret norgescup
* Fjerning av 2 NM gir økt fleksibilitet for å tilpasse norgescupen til internasjonal terminliste hvert år.
* NM er mer ”obligatorisk” enn norgescup. Flere norgescupløp i stedet for NM gir løperne mulighet til å prioritere bort enkelte løp for å tilpasse reisebelastning.
* Mindre klubber kan lettere ta på seg norgescupløp enn NM’er.
- Saken om natt-NMs være eller ikke være er en gammel sak, sier Atle Dengerud på forespørsel fra OPN.no. Allerede i 1988 var saken oppe første gang. Dengerud var tingdelegat den gangen og stemte for å legge ned mesterskapet. Han tror det er bedre muligheter for å lykkes denne gangen.
- Det går på den generelle bruken av o-idrettens ressurser og det går ikke minst på belastningen spesielt på juniorløperne. Vi kom vel opp med dette forslaget litt spontant etter å ha hørt betenkeligheter fra andre orienteringskretser angående konkurranseprogrammet for juniorene.
Dengerud mener fokuset rent sportslig sett bør rettes mot øvelsene som inngår i det internasjonale mesterskapsprogrammet.
- Sprint er kommet inn fra og med VM i 2001 og kommer til å være der. I sprint er vi dårlige. Går vårt forslag gjennom blir sprint viktigere også i Norge, sier Dengerud. Når det gjelder ultralang mener han at det ene store løpet vi har i den øvelsen – Blodslitet – som fra tid til annen har blitt redningen for NM i denne øvelsen, fint står på egne bein.
- Og så slipper vi slike diskusjoner som oppsto etter årets NM i ultra-lang, hvem var startberettiget og hvem ikke, humrer Dengerud. Ut over det henviser han til forslaget og synes det er flott om det diskuteres fram mot tinget.
- Tror du at forslaget går gjennom, Dengerud?
- Jeg håper og tror det gjør det denne gangen, sier Atle Dengerud som i 1989 vant en NM-tittel han vurderer langt høyere enn natt-NM-gullet tre år tidligere. For Dengerud slo sin senere svoger Bjørn Haavengen og den gang klubbkamerat i NTHI med knapp margin i NM normaldistanse (nå NM langdistanse) i Lardal i Vestfold. For den bragden ble han belønnet med en blank Kongepokal.
- Antall stemmeberettige på tinget vil maksimalt bli 58. (52 fra kretsene og 6 fra styret). NM omfattes av konkurransereglene og der kreves kun simpelt flertall for endring eller stryking av NM-øvelser, opplyser assisterende generalsekretær Jeppe Hansson til OPN.no.
Normalt møter kretsene med 45-46 representanter iflg Hansson. Dersom 27-28 er enige i NTOKs forslag, så går det gjennom. Ved stemmelikhet har presidenten dobbeltstemme.
Mulig relevante artikler