Kongekrone.

Kongekrone.

EOC, JWOC og EYOC i gang på Sjusjøen - sammendrag alle klasser

I dag startet endelig EOC, JWOC, EYOC i skiorientering på Sjusjøen. Det var duket for et praktfullt løp med kun fem minusgrader og sol. Men i det ekstremt tette løypenettet på Sjusjøen var det mange som fikk problemer.

Arrangøren hadde kjørt opp mer enn 70 km med smalspor, krydret med 20 km breispor. Starten gikk kl 10 på morgen fra toppen av slalombakken på Sjusjøen. Dette betydde at løperne hadde mer enn 400 meter med utforbakke i løpet av løypa. Men selv om starten var skånsom var både kvinnenes og herrenes seniorklasse en styrkeprøve av de få. Herrene hadde en løype på 20 km med over 700 høydemeter. Mens kvinnene hadde 15 km.

Dette ga forhåpninger for at råsterke Hans Jørgen Kvåle og Marthe Renaas skulle kunne bite godt fra seg. Men de tøffe løypene ble en hard nøtt å knekke for de norske deltagerne. Dermed var det juniorene og ungdommene som sanket medaljer for norge på mesterskapets første dag.

Den første medaljen kom allerede i kvinnenes yngste juniorklasse. Her ble det svensk seier til Frida Sandberg. Sandberg hadde en seiersmargin på 4 minutter og 44 sekunder over Sigrid Ottestad Hansen fra Norge. Deretter fulgte Andrine Benjaminsen også hun fra Norge. Hun var ytterligere 1 minutt og 23 sekunder bak sin lagvennine. Ottestad Hansen tok dermed Norges første medalje i mesterskapet.

I herrenes yngste juniorklasse ble det også svensk seier ved Jonas Larsson. Larson var 3 minutter og 24 sekunder foran russiske Ivan Kulikov. Kulikov var tett fulgt av Jonas Madslien Bakken fra Norge. Bakken var kun 3 sekunder fra å ta sølvet. Men langrennsløperen fra Kjelsås må allikevel se seg fornøyd med bronsen.

jorgen-madslien-ski-o-lygna-2011-foto-vidar-benjaminsen
Jonas Madslien Bakken tok en sterk bronse på langdistansen - Foto: Vidar Benjaminsen.

I W20 stakk Barbro Kvåle fra Norge av med seieren kun 11 sekunder foran svenske Tove Alexandersson. Kvåle kom nettopp fra junior-VM i langerenn i Otepää. Der leverte hun sterke resultater og var blandt annet i finalen på sprinten. På tredjeplass fulgte Marjut Turunen fra Finland. Hun var ytterligere 1 minutt og 3 sekunder bak.

I herrenes 20-års klasse ble det svensk dobbeltseier med Daniel Svensson tett fulgt av Anton Sjökvist. Sjökvist var kun 30 sekunder bak. Sjökvist og Svensson er også raske på sommeren og har nok ambisjoner om å representere sverige i junior-VM til sommeren. Gleb Thikonv fra Russland måtte se seg slått av den svenske vinneren med 2 minutter og 18 sekunder men sikret alikevel bronsen.

Helene Söderlund tok svenskenes fjerde EM-gull i dette mesterskapet. Söderlund tok seieren i kvinnenes seniorklasse med 1 minutt og 43 sekunder. På de følgende to plassene kom den russiske kvartetten Tatjana Vlasova og Tatyana Kozlova. Sistnevnte var 3 minutter og 24 sekunder bak den svenske vinneren. Men ikke langt bak fulgte Marthe Renaas på fjerdeplass. På tross av et godt løp ble fjorårsvinneren et nummer for liten.

Staffan Tunis fra Finland vant tilslutt den 20 km lange seniorklassen. Etter over 700 høydemeter og 20 km var han kun 1:06 foran landsmann Olli-Markus Taivainen. Tunis gjentok dermed bedriften fra i fjor hvor han også vant langdistansen. Russiske Andrey Gruzdev fulgte på tredjeplass. Han var 2 minutter og 34 sekunder bak Tunis. De norske herreløperne ble satt bak i rekkene av den finske vinner. Hans Jørgen Kvåle ble beste norske på 10. plass.

I morgen er det hviledag hvor løperne skal restituere seg litt etter dagens tøffe langdistanse. På fredag er det igjen klart for sprint. Her er det igjen stor sjanser for medalje til de norske utøverne.