Älgdrevet gjenoppstår
I början av oktober var det tusentals orienterare som sökte sig till Fredriksberg eller Ulriksberg för en gemensam säsongsavslutning med rejäl orienteringsutmaning.
I början av 1990-talet gick tävlingen i graven. Men i helgen återuppstår Älgdrevet och då avgörs samtidigt SM Ultralång.
Den äldre generationen orienterare får något magiskt i blicken när Älgdrevet kommer på tal. Känslan att ”alla är där” stämmer bra under dessa oktobersöndagar på 1970- och 80-talen. Det finns uppgifter att tävlingen ibland lockade 4 000 deltagare.
Eliten var naturligtvis på plats och under det följande vinterhalvåret växlade bastusnacket i de olika klubbarna runt i landet mellan historier från det gångna Älgdrevet och det kommande 10-Mila.
Detta var också en söndag som betydde mycket för Ulriksberg och Fredriksberg som fick rejäla uppsving i besöksnäringen.
Men i början av 1990-talet blev det stopp. Arrangörerna Ulriksbergs IK orkade inte mer samtidigt som konkurrensen växte från andra arrangörer. Tävlingen gick i graven, men minnet har bestått.
Därför gick det ett sus av spänning bland många orienterare i Sverige när beskedet kom att klubbarna HJS-Vansbro och Ulriksbergs IK, med stöd av anläggningen Säfsen, bjöd in till Älgdrevet den första helgen i oktober 2011.
Tävlingsplats är Lindesnäs, Nås Finnmark i västra Dalarna. Tord Hederskog, som är kartritare, banläggare och stor eldsjäl för arrangemanget vittnar om ett stort intresse. Faktum är att långdistanstävlingen som går samtidigt som ultralång-SM har lockat drygt 1000 deltagare på lördagen och nästa lika många till söndagens medeldistans
– Det känns jätteroligt att vi har fått den här fina nystarten. Det är många som kommit och sagt hur roligt det är att tävlingen återuppstår, säger Tord som har personliga minnen från Älgdrevet.
– Vi var ett juniorgäng från Göteborg som flera gånger åkte till Fredriksberg för att springa tävlingen. Vi såg det som en tuff utmaning.
I år avgörs Älgdrevet i jungfrulig terräng vid Lindesnäs som är mest känt som ett populärt dansställe.
– Eftersom vi är i Finnmarken har jag en vision om att en gång kunna lägga målplatsen vid Luossa som är så starkt förknippat med Dan Andersson och hans gärningar, säger Tord Hederskog entusiastiskt.
Men nu är det Lindesnäs som gäller och deltagarna kommer alltså att få springa i ett skogsområde där det inte tidigare förekommit någon orienteringstävling. Bara det är en kittlande känsla eftersom det i dag är ovanligt att tävlingar arrangeras i jungfrulig terräng.
– Och det kommer att bli en fin och utmanande terräng, säger Hederskog.
Helgens höjdpunkt som bidragit till att lyfta nystarten av Älgdrevet är naturligtvis SM Ultralång som avgörs på lördagen.
– Vår ambition är att kombinera Älgdrevet med någon av förbundets värdetävling för att på så sätt öka intresset och locka löpare från hela landet, säger Hederskog.
I år krockar visserligen tävlingen med världscupavslutningen i Schweiz vilket innebär att de bästa seniorerna är borta.
På juniorsidan kommer kampen om medaljerna att bli tuff. Alla de bästa juniorerna, förutom Tove Alexandersson och Linnea Martinsson som befinner sig på världscupen i Schweiz, är på plats och för första gången gör de yngre juniorerna (HD 18) upp om SM Ultralång. Finalerna av Silva Junior Cup, som avgörs under SM kommer att bjuda på en spännande avslutning då ingen klass är avgjord.
---
Fakta / SM Ultralång
Plats: Lindesnäs. Vägvisning från väg Rv 71 i Nås (15 km), Lv 245 i Fredriksberg (22 km) och Rv 26 i Laxtjärn, 30 km söder om Vansbro (22 km).
Start: 9.30. Målgångar: Från cirka 11.00 till 12.20
Banlängder H21: 23.8 km, H20: 17,0 H18: 13,8. D21: 16,9 km D20: 13,6 D18: 11,6.
Mulig relevante artikler