Vegard Ruttenborg etter totalseieren i Tour de Värmland 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Vegard Ruttenborg etter totalseieren i Tour de Värmland 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Kongen av Värmland



Vegard Ruttenborg gjorde det igjen. Som i 2009 innkasserte han totalseieren i Tour de Värmland. Da i eldste juniorklasse, nå i hovedklassen.

- Hvorfor er du så god i Värmland?

- Vet ikke, kanskje mest fordi at de beste løp Elitserien, nærmest unnskylder NTNUI-mannen.

Uansett om de aller beste var opptatt på annet hold, så leverte Vegard solid innsats i de fire innledende løpene i Tour de Värmland.

Han var på pallen både i den 8,5 kilometer lange Kilsnatta og i Tyrpropagandaen som målte 14,4 kilometer, mens sprinten i Kil endte med etappeseier.

- På sprinten og natta var beina lette og fine, så formen har vært ok, men o-teknikken litt rufsete, forklarer Ruttenborg.

I Tour de Värmland er det et poengsystem hvor man får uttelling for ulike elementer i de ulike løpene. For eksempel raskeste avslutning og å være kjappest mellom to forhåndsbestemte poster. I tillegg får man poeng for plassering på etappen.

Etter fire løp regnes poengene om til sekunder. Vegard Ruttenborg hadde sanket så mange flere poeng enn nestemann at han stakk til skogs på den avsluttende jaktstarten med cirka 6 minutters forsprang.

Selv ikke et knust kompass på vei inn mot 4. post kunne frarøve han seierspallens øverste trinn i H21.

Sikter mot Euromeeting
Sist høst leverte Vegard Ruttenborg karrierebeste i forbindelse med NM-mellomdistanse på Beitostølen. Der ble det 14. plass i hans første seniorsesong.

- Seier til tross, Tour de Värmland er kanskje ikke sesongens hovedmål?

- Jeg løper VM-testløpene i Frankrike i midten av mai, men VM er ikke noe mål for meg. En plass i den norske VM-troppen er noe jeg må se langt etter, det samme gjelder nok Nordic Tour, men Euromeeting i Finland er et mål.

Den første sesongen som senior fikk en kranglete start for gutten som akslet Løten O-lags klubbdrakt da han vant Tour de Värmland forrige gang, tilbake i 2009.

- Fjorårssesongen startet litt treigt, med skader på våren. Gjennom sommeren fikk jeg trent bra og jeg fikk en veldig god følelse da jeg løp inn til 14. plass på Beitostølen.

Skryter av Øystein Kristiansens opplegg
Denne våren har unge Ruttenborg ikke vært plaget med skader på samme måte. Han forteller også om en endret treningshverdag.

- Det har blitt mer o-teknisk og mindre baneløping på meg i vinter. Øystein Kristiansen har hatt et tilbud med o-teknisk fokus hver uke som jeg har vært med på. Dette har vært veldig bra og har gitt meg god input.

I tillegg til treningene hjemme i Norge har det blitt to privatsamlinger og en klubbsamling i Spania, Portugal og Frankrike på NTNUI-løperen.

- Hvor mange treningstimer snakker vi om?

- Jeg har trent litt hardere i vinter enn tidligere år og jeg er opptatt av at totalbelastningen ikke skal bli for stor. Antall timer totalt dette året vil nok havne rundt 500-550 timer, med like over 50 timer i de månedene med mest trening, sier Vegard Ruttenborg til OPN.no.

Videre til 10Mila
Rett fra Karlstad og Tour de Värmland satte Vegard kursen mot Jo Forseth Indgaard og Morten Westergård sin residens i Stockholm.

Der skal han være et par netter før han hopper over til NTNUI sin Tio-samling som starter onsdag.

Når kommende lørdag er i ferd med å gli over til søndag legger Vegard ut på sin etappe av gigantstafetten.

- Der gjelder det å ha med seg hodet. Det nytter ikke å løpe med hodet under armen i tiomilanatten, slår Vegard fast avslutningsvis med henvisning til at nattløpet i Tour de Värmland var litt uryddig.

Men når bomminga allerede er unnagjort, og Vegard Ruttenborg selv er bevisst på hvor hodet hører hjemme, bør det være gode muligheter for at NTNUI’s stafettpinne kommer trygt gjennom tredje etappens 11,7 kilometer.




Mulig relevante artikler