Olav Lundanes mangler bare stempel i siste post før han går i mål som suveren vinner av Blodslitet 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Olav Lundanes mangler bare stempel i siste post før han går i mål som suveren vinner av Blodslitet 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Autopilot uaktuelt for Lundanes

Da OPN.no nylig møtte Olav Lundanes på Blodslitet fortalte han at det fortsatt var store ting han enda ikke hadde vunnet. Dette driver han videre fremover. - Jeg er fortsatt sulten, men kanskje på en litt annen måte.


Olav Lundanes har i mange år gått fra seier til seier og man kunne være fristet til å tro at han hadde vunnet alt som er å vinne i forkant av sesongen vi nå er i ferd med å legge bak oss.

Men når Lundanes ramser opp hva han har vunnet for første gang i år får man nesten et lite hakeslepp.

- I år vant jeg for første gang;
10Mila (med Halden)
EM (gull på lang og mellom)
Enkeltløp i verdenscupen (sprint i Holmenkollen)
NM-sprint (som senior)
Blodslitet

I tillegg fikk som kjent Olav Lundanes med seg et VM-gull, og det attpåtil på den aller gjeveste distansen av dem alle, langdistansen. Denne vant han også i Trondheim for et par år siden.

Norgescup totalt havnet i Halden-løperens lommer, men det var ikke for første gang i år.

For øvrig har det blitt 3 NM-gull totalt i løpet av sesongen. Trolig hadde det blitt 2-3 flere om han ikke hadde gått glipp av NM-uka på grunn av et skadet kne, for øvrig en skade som stammet fra den nevnte verdenscupsprinten i Kollen.

Uten at dette er ment å være noen komplett oversikt over alle 1. plasser for Olav Lundanes i år, må vi passe på å ta med 25manna som han vant med 24 andre klubbkamerater i starten av oktober. Finale-etappen der tok han for øvrig selv hånd om.

Fortsatt noe som mangler
- Nå kan det vel knapt være noe som står igjen?

- Jeg mangler VM mellomdistanse og stafett. I tillegg har jeg ikke vunnet verdenscupen totalt. Også VM-sprinten mangler jeg, sier Olav Lundanes til OPN.no.

VM-stafetten har han for øvrig vært tett på de tre siste årene. Som ankermann for Norges lag har han løpt inn til VM-sølv i stafetten, først i Trondheim, så i Frankrike og i år i Sveits.

Ønsker stafettgull
- Er stafetten noe du gjerne vil vinne?

- Ja, definitivt. Før eller senere vil jeg ha denne!

- Er det viktig for deg at det er du som løper siste-etappen, eller kunne det vært en tanke å bruke deg tidligere, for eksempel i et forsøk på å skaffe Norge en luke?

- Jeg er åpen for å ta en annen etappe, men akkurat nå er det ikke så mange kandidater til å overta min plass, poengterer Olav Lundanes.

Sprinten aktuell senere
Det er en kjent sak i orienteringsmiljøet at Olav Lundanes ikke er den alle største tilhengeren av sprint.

Alle utenomsportslige tilfeldigheter, som dessverre har en tendens til å påvirke og til tider også avgjøre i sprint, er noe som forarger mange, inklusive 24-åringen som sleit ut sine første o-sko i Emblem IL i traktene utenfor Ålesund.

- Har du lyst på et VM-gull i sprint?

- Jeg jakter ikke etter det i 2013, men jeg gjør nok et forsøk en gang.

I tillegg har han naturlig nok lyst til å lykkes på VM's mellomdistanse. Der ble det bronse i Frankrike i fjor og i år hadde han gullkjenning helt til en bom sendte ham ut av tetkampen.

Noen dager senere, på langdistansen i Sveits-VM i sommer, slo han derimot kraftig tilbake og rett og slett gruset konkurrentene med stor margin.

Uaktuelt med autopilot
- Er du så teknisk god, gjennomtrent og rutinert nå at du nærmest kan lene deg litt tilbake og kjøre på autopilot videre fremover?

- Nei, det går ikke. Da blir jeg passert og slått av de andre neste år, understreker Olav Lundanes i en klar og tydelig tone.

- Men er du fortsatt sulten og er det noe mer å trene på?

- Jeg tror jeg skal kunne være like sulten fremover, men kanskje på en litt annen måte. I tillegg må jeg ha fokus på litt andre ting. For eksempel holder jeg litt ujevnt nivå på mellomdistansen, erkjenner Olav før han legger til:

- Stafett er også noe jeg må jobbe videre med.

- På de lange siste-etappene i 10Mila og Jukola har jeg utviklet meg veldig. Der er det også færre konkurrenter og enklere å kontrollere feltet enn i VM.

- Skulle du ønske ankeretappen i VM var lenger enn sånn cirka 7-8 km, som vel er tilfellet i dag (var 6,9 i år). Da hadde du hatt lenger tid på deg til å "mørne" konkurrentene?

- For min del kunne siste-etappene i EM og VM gjerne vært lenger.

Kan bokføre enda en ny seier
Sesongen 2012 er nå så godt som ved veis ende, men i grenselandet mellom ny og gammel sesong finner vi hvert eneste år den svenske Smålandskavlen. I år er datoen 27.-28. oktober.

- Blir det løping på deg i Småland?

- Ja, vi reiser dit. Laget vi stiller er også ganske godt, så det kan vel være muligheter for at vi gjør det bra der, sier Lundanes nesten uforskammet beskjedent.

- Vet du hvilken etappe du skal ha?

- Det er ikke bestemt enda, men det blir nok trolig siste.

- Hvor mange ganger har du forresten vært med å vinne Smålandskavlen?

- Nei, den har jeg faktisk ikke vunnet tidligere. Det har blitt 2. og 3. plasser, men ikke seier før, smiler Olav Lundanes avslutningsvis.

---

Olav Lundanes er for øvrig å finne både med egen hjemmeside og på Twitter, uten at han er så veldig aktiv gjennom de kanalene, hvilket egentlig kanskje må sies å være et godt tegn på at han har fokus på rett sted til rett tid..

Olav Lundanes sin hjemmeside
Olav Lundanes sin Twitter-profil


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler